Каква е връзката между падналия метеорит и приближаващия ни астероид?
Каква е връзката между падналия метеорит и приближаващия ни астероид? / снимка: БГНЕС, архив

Възможно е падналите над Урал метеоритни отломки да са свързани с астероида, който се очаква тази вечер да премине в близост до Земята. Такова е мнението на астронома Николай Петров от обсерваторията в Рожен. В предаването "Кой говори" по Дарик той беше категоричен, че не съществува опасност астероидът DA14 да се сблъска с нашата планета.

По думите му обаче явление като това над Челябинска област се случва много рядко. Петров каза: "Най-вероятно, според мен, става дума за парчета, които са с размери от порядъка на футболна топка или малко по-големи, от траекторията на този голям астероид, който ще мине тази вечер. Тъй като тези парчета са много малки, те не могат да се наблюдават всичките с телескопи от Земята. Били са уловени от гравитацията й и са паднали върху нея".

За астероида, който ще премине в близост до планетата ни, астрономът обясни: "Ако един такъв астероид, който подчертавам, че няма да се удари в Земята тази вечер, падне в голям град като София, Пловдив или Варна, ударната му вълна би разрушила постройките на целия град. Засега няма астероиди, които показват траектория пресичаща се с тази на Земята, така че в следващите няколко десетки години със сигурност ще продължаваме да живеем в удоволствието на тази планета - единствена засега в космическото пространство, предлагаща тези условия на живот".

Николай Петров от обсерваторията в Рожен каза още: "Последните няколкостотин години, да не кажа няколко хиляди години, ние на Земята живеем в комфорт що се отнася до сериозни космически катастрофи. Случилото се за пореден път ни показва, че въпросът не е дали е възможно Земята да бъде ударена от голям астероид или комета, а въпросът е кога?".

Цялото интервю със специалиста от обсерваторията в Рожен можете да прочетете ТУК

Можете да го чуете и на Radio.DarikNews.bg