Информират еврокомисаря за новите технологии по случая Булсатком-bTV
Информират еврокомисаря за новите технологии по случая Булсатком-bTV / www.sxc.hu

Представители на Асоциацията на потребителите на телекомуникационни услуги са изпратили писмо до еврокомисаря за новите технологии и заместник-председател на ЕК Нели Крус с информация „за нелоялна търговска практика от страна на bTV". На пресконференция председателят на управителния съвет на асоциацията Янаки Ганчев заяви, че резултатът е нарушаване на конкуренцията на пазара и разпределянето му в полза на свързани лица.

Писмото е изпратено също до председателя на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов и до председателя на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков.

Ганчев посочи като причина за спора с медията пакетното предлагане на седемте програми на телевизията и липсата на прозрачна тарифа.

Пресконференцията беше във връзка със спиране на сигнала на bTV към "Булсатком" преди да е изтекъл договора, по обвинение за неплащане на задължения към медията, информира БТА.

Пламен Петков от „Булсатком" заяви, че операторът няма задължения към телевизията. Той каза, че пакетното предлагане на програмите би довело до съществено увеличение в таксата за потребителите. След изтичане на договора и при липса на тяхна изрична забрана, ние ще публикуваме офертата с техните параметри и ще предложим на нашите абонати да преценят дали са готови да платят тази цена, съобщи още Петков.

В хода на пресконференцията стана известно, че bTV ще пусне сигнала (за празниците, считано от 16 часа на 23 декември), поради което Петков изрази надежда преговорите между двете страни да се върнат в нормалните търговски параметри.