Хакнаха биометричните паспорти
Хакнаха биометричните паспорти / netinfo

На конференция по сигурността в Лас Вегас през уикенда представителя на водеща германска фирма в бранша Лукас Грюнвалд съобщи, че екипът му е успял да "хакне" биометричните паспорти, въведени напоследък в много държави.

Той е обяснил, че са използвали най-обикновена достъпна за всеки техника на стойност около 200 евро. След 2 седмици работа те са открили начин да прочетат и копират информацията от вградения чип. По този начин според Грюнвалд лесно ще може да се направи нов чип, съдържащ същата информация. Следователно издаването на фалшиви биометрични паспорти ще се улесни.

Специалистът коментира, че екипът му е работил с британските паспорти, но принципът е почти еднакъв за всички, така че едва ли ще е трудно да се "хакнат" и другите. Той добавя, че по пободобен начин би било възможно и да се разбие защитата на новите лични карти (ID), които правителствата обмислят да въведат.

Биометричните паспорти бяха въведени наскоро във Великобритания, САЩ и други държави. В тях е вграден малък чип, който съдържа информация за пръстовите отпечатъци, снимка на лицето и информация за ириса на окото на човека, чийто е паспорта. Във Великобритания са отеделили над £415 млн британски лири ($800 млн. долара) за новата технология.

До сега всички твърдяха, че тя е напълно сигурна и едва ли не е невъзможно да се разбие. Все още няма официално становище по въпроса от страна на държавните институции.

Повече информация на http://www.kaldata.com/