Европейски учени за втори път се свързаха с модула Фила
Европейски учени за втори път се свързаха с модула Фила / Guliver/Getty Images

Специалисти на Европейската космическа агенция днес за втори път за 24 часа са осъществили връзка с модула "Фила", който се намира на повърхността на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко, предадоха Франс прес и ТАСС, като се позоваха на ръководителя на френския Национален център за космически изследвания Жан-Ив Льо Гал.

В интервю за телевизионния канал "Франс-2" Жан-Ив Льо Гал информира, че сеансът за връзка се е състоял тази сутрин. "Може да се смята, че модулът "Фила" напълно е излязъл от спящия режим" - е подчертал Льо Гал. По негови данни кометата се приближава до Слънцето. Сега тя е на 210 млн. км. от него. "В резултат на това се увеличи количеството на слънчевата енергия, което позволи на модула да излезе от състояние на спящ режим", е пояснил Льо Гал.

Той е отбелязал, че сега на кометата протичат бурни процеси - изхвърляне на газ и образуване на облаци прах. "Благодарение на модула ние можем да получим оперативни данни за това", е казал ръководителят на френския Национален център за космически изследвания. Той е нарекъл програмата за изучаване на кометата "най-важния научен експеримент през първите три десетилетия на XXI век".

На 12 ноември 2014 г. за пръв път в историята на космическите изследвания изследователски апарат стигна до повърхността на комета - от "Розета" бе спуснат модулът "Фила", който кацна на повърхността на 67Р/Чурюмов-Герасименко. Операцията бе извършена на разстояние над 500 милиона км от Земята. При кацането обаче се получи отклонение от планираната траектория. Затова модулът попадна в сенчест район и това пречеше на презареждането на слънчевите му батерии. След като функционираше около три денонощия, "Фила" изчерпа запасите си от енергия и премина в спящ режим.

Предишният опит за разбуждане на "Фила" бе през март. "Розета" отново изпрати команди за разбуждане на модула, но той не отговори на сигналите.

Въпросната комета, открита през октомври 1969 г. от съветския учен Клим Чурюмов въз основа на снимки, направени от Светлана Герасименко, привлече вниманието на учените, защото близо 5 милиарда години е останала в дълбините на Вселената. Подобни тела астрофизиците наричат "капсули на времето". Траекторията на кометата се е променила едва през 1959 г., когато е попаднала в района на орбитата на Юпитер.

Източник: БТА