Астероид минава в близост до Земята, според НАСА няма опасност от сблъсък
Астероид минава в близост до Земята, според НАСА няма опасност от сблъсък / снимка: БГНЕС

Целият свят е вперил поглед в космоса, защото тази нощ на около 27 000 км от Земята ще прелети астероид с диаметър близо 50 метра. Астероидът ще премине в 19.24 ч по Гринуич, около 16 часа след инцидента с метеорита в Челябинск.

НАСА съобщи, че той няма да се сблъска с нашата планета при преминаването си, но уточни, че ако астероидът евентуално удари Земята, експлозията ще бъде 1000 пъти по-мощна от тази на ядрената бомба, заличила Хирошима през 1945 г., предава БГНЕС.

Явлението ще може да се наблюдава с телескоп над Индийския океан.

НАСА ще предава пряко преминаването на станалия популярен напоследък астероид 2012 DA14 в близост до Земята, съобщава ИТАР-ТАСС. Учени и специалисти ще коментират снимките на астероида, които ще се получават в режим на реално време от астрономическата обсерватория в Австралия и телескопа „Маршал" в Хънтсвил, САЩ.

"Неговата траектория е добре изучена, няма никаква опасност от сблъсък", заяви ръководителят на програмата на НАСА за наблюдение на обекти в околоземна орбита, Линдли Джонсън, цитирана от агенция Фокус.

Междувременно специалистите от НАСА предвиждат, че земната гравитация може да предизвика сътресения на преминаващия астероид, предаде РИА Новости.

„Ние ще следим сеизмичната активност по време на прелета на 2012 DA14. Това е първият случай, когато космически обект преминава достатъчно близко, че да изпита сътресения", заявява професор Ричард Бинзел, планетолог.