Жертвите на убийството в От Савоа са простреляни с едно и също оръжие
Жертвите на убийството в От Савоа са простреляни с едно и също оръжие / снимка: Reuters

Едно оръжие е било използвано в четворното убийство във френския департамент От Савоа, в което загинаха трима британски граждани от иракски произход и френски колоездач, предаде АФП, като се позова на източник близък до разследването.

На мястото на убийството са намерени 25 гилзи, което на първо време наведе разследващите на мисълта, че са били използвани няколко оръжия.

Оръжието, използвано в четворното убийство е автоматичен пистолет от 7,65 калибър - нетипичен за модерните оръжия.

В нападението оцеляха двете дъщерички на семейството - Зена и Зейнаб. Едната беше отведена от роднини във Великобритания, а другата е тежко ранена и е на лечение във френска клиника.

В британския дом на семейство Ал Хили, станало жертва на убийството във френските Алпи, беше извикан и екип за обезвреждане на бомби заради съмнения за наличието на експлозивни вещества. Екипът си тръгна от къщата малко след като беше извикан, посочва БТА.

Подозрителните вещества, които бяха открити в къщата, не са опасни, предаде АФП, като се позова на полицията в графство Съри. Те бяха намерени тази сутрин, когато екип сапьори бе извикан като предпазна мярка в къщата в село Клейгейт, на около 40 км южно от Лондон. Съседите на семейство Ал Хили, които бяха евакуирани заради откритите потенциално експлозивни вещества, са получили разрешение да се върнат по домовете си.

Днес прокурорът на град Анеси във Франция Ерик Майо пък потвърди, че най-възрастната жертва на убийството е иракчанка с шведско поданство, предаде АФП.

Тя е майка на Икбал ал Хили, съпругата на Саад ал Хили, главата на избитото семейство. В нападението беше убита и самата Икбал.

От двете оцелели момиченца, 4-годишната Зена е била разпитана на два пъти, преди да замине за Великобритания и е казала на разследващите, че не е познавала възрастната жена (бабата), която е била с тях в колата в момента на убийството. Според разследващите това означавало, че детето е виждало много рядко баба си.

На 5 септември при стрелба в Източна Франция бяха убити четирима души. Саад ал Халили, роден в Багдад и живеещ във Великобритания, съпругата му и тъщата му бяха намерени в сряда мъртви в колата си в горски парк близо до езерото Анеси, Югоизточна Франция. Недалеч от колата им бе намерен мъртъв и местен жител, велосипедист, който явно е станал нежелан свидетел на убийството.

Двете малки дъщери на Халили, които са били свидетели на убийството, са оцелели, но по-голямата е тежко ранена. Другото момиченце, което е на четири, не е пострадало. И четирите жертви да убити с изстрел в главата.