/ БГНЕС
Каталунската полиция Мосос д'Есквадра затвори за посетители парк в Барселона, където се намира сградата на регионалния парламент, съобщиха правоприлагащите органи на автономната област. По тяхна информация мярката е взета от съображения за сигурност.

Каталуния
БГНЕС

В 18 ч. местно време в парламента трябва да дойде лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон. Засега не е сигурно какво ще съдържа речта му пред депутатите, но не е изключено той да задейства процеса по излизане на Каталуния от състава на Испания.

Анализатори: Три са възможностите пред Каталуния

Междувременно регионалният министър на външните работи Раул Ромева заяви, че каталунските власти са готови да изслушат алтернативни предложения на Мадрид във връзка с референдума за отделяне на автономната област от Испания.

Стотици хиляди на протест срещу отцепването на Каталуния от Испания (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Ако испанските власти искат да направят предложение, ние сме готови да ги изслушаме. Ако имат какво да предложат, за да бъде уреден въпросът с други методи, то ние сме готови да изслушаме подобно предложение", каза Ромева в интервю за телевизия Си Ен Ен.

Каталуния
БГНЕС

Ромева посочи още, че каталунските власти са отправили предложения, които са били отхвърлени от испанското правителство. "Проблемът е, че години наред, десет години, не получихме никакви предложения", заяви той.

Испания ще предотврати отделянето на Каталуния, категоричен е Рахой

"Искаме да седнем на масата за преговори. Надяваме се ЕС да убеди испанските власти в това", посочи още Ромева. По думите му за Каталуния, Испания и Европейския съюз няма друго решение.
БТА, БГНЕС