/ Guliver/Getty Images
Залозите в Испания се вдигат. Премиерът Мариано Рахой обаче очевидно държи по-силната ръка. Показателен е фактът, че президентът на автономния регион Карлес Пучдемон обяви “нещо” като независимост. Декларация беше подписана, но действието й отложено.

Централната власт за сметка на това е готова да задейства член 155-и от Конституцията и да изземе автономията на североизточната област.

Испанските власти тръгват към "ядрената опция" в кризата с Каталуния

Барселона протегна ръка за диалог. Мадрид не я прие. След извънредно заседание на правителството Рахой заяви, че създаденото от каталунските лидери объркване трябва да се изясни.

„Тази сутрин постигнахме съгласие да изискаме официално от каталунското правителство да потвърди дали е обявило независимостта на Каталуния. Това потвърждение ще предхожда действията, които правителството може да предприеме въз основа на член 155 от нашата Конституция”.

Пучдемон отложи независимостта на Каталуния

По-рано, в дългоочаквано обръщение пред регионалния парламент, което беше отложено първо с един ден, а след това с един час, Карлес Пучдемон изтъкна, че каталунците са гласували за отделяне от Испания и тази воля трябва да се уважи. Трябва обаче да се стигне до съвместно решение с Мадрид, добави той.

Каталунският премиер Карлес Пучдемон
БГНЕС

Испания ще предотврати отделянето на Каталуния, категоричен е Мариано Рахой

“Правителството и самият аз предлагаме на парламента да отложи влизането в действие на декларацията за независимост, за да установим диалог, без който не можем да достигнем до решение. Искаме да намалим напрежението, за да работим за прилагането на практика на резултата от референдума”.

Карлес Пучдемон посочи още, че към Каталуния в момента гледат Европа, а и целият свят. Президентът на автономната област е под натиск от каталунски партии, които поддържат отделянето от Испания. В същото време влиятелни фигури, сред които кметът на Барселона Ада Колау, призоваха да не се предприемат необратими действия. За диалог се застъпи и Европейският съюз, който настоя за спазване на испанската конституция.

Позицията за испанското правителство

Мариано Рахой ясно показа, че счита за незаконни както гласуването от 1 октомври, така и евентуалното обявяване на независимост. Лидерът на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес подкрепи задействането на чл. 155 от Конституцията.

90 процента гласуваха за независимост в преминалия в хаос и сблъсъци с полицията референдум, но избирателната активност беше 43 на сто. В същото време жителите на автономната област са разделени по въпроса за независимостта.