/ Thinkstock/Getty Images
Дълго натрупваното напрежение между Русия и САЩ излезе наяве вчера, след като Москва осъди свалянето на сирийски самолет от американската армия, заплаши да напада самолети на САЩ и техните съюзници западно от река Ефрат и заплаши да спре горещата линия между двете страни, целяща да се избягват сблъсъци между техни самолети във въздушното пространство над Сирия, пише в. "Ню Йорк таймс".

Ден по-късно Австралия обяви, че преустановява въздушните удари в Сирия, които нанася като част от оглавяваната от Съединените щати коалиция, предаде Ройтерс.

Вашингтон иска възстановяване на военната комуникация с Москва за действията в Сирия

Последната ескалация на конфликта става в момент, когато съперничещите си страни се приближават една до друга в части от Сирия, които не са под ничий контрол. Сирийски правителствени войски и подкрепяни от Иран милиции се приближават от изток до подкрепяните от САЩ бунтовнически сили.

Сред тях са и силите, за които Пентагонът се надява, че ще преследват екстремистите от "Ислямска държава" през р. Ефрат, след като превземат самопровъзгласената столица на групировката, сирийския град Ракка. Сблъсъкът на разнородните сили на практика създаде война във войната.

САЩ свалиха сирийски самолет, Русия ги обвини в агресия

Руските предупреждения може да се окажат блъф, подчертава в. "Ню Йорк таймс". Но в бързо променящата се обстановка в сирийската гражданска война дори заплахите могат да доведат до риск от нежелан сблъсък.

САЩ потвърдиха, че американски боен самолет е свалил сирийски бомбардировач в провинция Ракка
БГНЕС

Руската заплаха да третира като цели американски самолети на запад от р. Ефрат води до усложнения, защото Ракка е в обхвата на руската и сирийската противовъздушна отбрана. Генерал-лейтенант Джефри Хариджан, ръководещ въздушните операции на международната антиджихадистка коалиция, съобщи, че е имало случаи, когато наземни радари са били насочвани към самолети на коалицията.

Русия предупреди САЩ да не закачат сирийските сили

Той добави, че водената от САЩ коалиция ще продължи да нанася удари по "Ислямска държава" и да осигурява въздушна подкрепа на Сирийските демократични сили, но са направени промени на въздушните операции, позволяващи да се намалят заплахите към тях до разумно равнище.

САЩ се въвличат все повече в сирийската война, като се бият на фронтовете около територията на "Ислямска държава", на които има все повече участници, предупреждава в. "Вашингтон пост".

Освен изявлението на Русия, Иран нанесе ракетен удар по контролираната от ИД територия в Източна Сирия. Това беше първият подобен удар, нанесен от Техеран по екстремистката групировка и той показва обхвата на иранската военна мощ срещу враговете му в региона, отбелязва американското издание, припомняйки, че САЩ нанесоха серия от въздушни удари срещу подкрепяни от Иран сили.

Докато основните сили, подкрепящи враждуващи страни в сирийската война, извършват все по-интензивни операции срещу ИД, рискът от избухване на конфликт изглежда нараства с всеки изминал ден, подчертава в. "Вашингтон пост".

Подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили напредват в предградията на Ракка, подкрепяни от въздушни удари на международната коалиция. Ако отново бъде подложен на нападение от подкрепящи Асад сили, Вашингтон може да бъде принуден да защитава коалицията, рискувайки да разпали напрежението с ирански и сирийски войски в Сирия, предупреждава изданието.
БТА