/ Thinkstock/Getty Images
Журналисти публикуваха фалшиви резултати от изследване върху рака в научно списание в рамките на широкомащабно проучване за некоректни публикации, съобщи Франс прес, като цитира в. "Монд".

Блогърка излъгала, че сама се е излекувала от рак – глобяват я

Експериментът целял да покаже, че всеки може да представи фалшиви резултати за истински, ако плати за това.

Защо фалшивите новини се разпространяват по-бързо от истинските?

Журналисти от две германски медии - в. "Зюддойче цайтунг" и радиотелевизионната компания Ен Де Ер, представили пред Journal of Integrative Oncology "резултатите от клинично изследване, които показват, че екстрактът от пропорлис е по-ефикасен срещу колоректален рак в сравнение с традиционната химиотерапия".

"Изследването бе фиктивно, резултатите от него - изфабрикувани, а авторите му са от въображаем институт и не съществуват", уточнява "Монд". "Резултатите от изследването обаче бяха приети за по-малко от 10 дни и публикувани на 24 април".

лаборатория учени
Thinkstock/Getty Images

Интернет гиганти на война срещу фалшивите и некоректни новини

Сайтът на "Монд" предлага линк към архивирана версия на публикацията, която била изтеглена, след като ръководителите на списанието били предупредени. В нея се казва, че учени сравнили ефекта от химиотерапия с този от капсули прополис. Всъщност в заключенията в псевдонаучната статия се споменава и съвсем различна тема - за ефекта от масажите при тромбоемболия.

Осъдиха жена, излъгала, че се е излекувала от рак с диета

Германският министър на образованието и научните изследвания Аня Карличек се изказа в полза на разследване, което да установи защо фалшиви резултати от изследване са могли да бъдат публикувани.
БТА