Владимир Путин призна Крим за независима държава
Владимир Путин призна Крим за независима държава / снимка: БГНЕС, архив

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който признава Крим за суверенна и независима държава. Това съобщава РИА Новости, позовавайки се на информация от пресслужбата на руския държавен глава.

„Като се има предвид ролята на народа на Крим на референдума, състоял се на 16 март 2014 г., Република Крим, в който Севастопол има особен статут, се признава като суверенна и независима държава”, се посочва в пълния текст на указа. Постановлението влиза в сила от деня на подписването му.

Във вторник в 15.00 ч. (московско време) Владимир Путин ще направи изявление пред депутатите от Държавната дума, членовете на Съвет на федерацията, ръководителите на регионите на Руската федерация и представители на гражданското общество, във връзка с искането на Крим и Севастопол да бъдат приети в състава на Руската федерация, посочват още от службата на президента.

По-рано днес зам.-председателят на Държавната дума Сергей Неверов съобщи, че руският парламент ще приеме много скоро всички закони, необходими за влизането на Крим в Русия. Неверов поясни, че резултатите от вчерашния референдум ясно са показали, че жителите на Крим виждат бъдещето си „единствено в състава на Русия”.

Върховният съвет на Крим официално обяви независимост от Украйна и поиска присъединяване към Руската федерация. Това стана след референдум, проведен на 16 март, на който близо 97% от жителите на Крим гласуваха за отделяне от Украйна.

Правителството в Киев заяви, че няма да признае резултатите. САЩ и ЕС съобщиха, че референдумът е незаконен и обещаха да наложат санкции на Москва. Европейският съюз и САЩ наложиха санкции на висши руски и украински представители, отговорни за референдума в отцепилия се Крим.