В Македония се провеждат предсрочни парламентарни избори
В Македония се провеждат предсрочни парламентарни избори / снимка: БГНЕС

За първи път в историята на Република Македония се провеждат предсрочни парламентарни избори. Право на глас имат 1 779 116 души, които трябва да изберат 120 депутати по пропорционалната система в шест избирателни района, на колкото е разделена територията на Македония.

Държавната избирателна комисия одобри 18 листи с общо 1540 кандидат депутати. Основни участници в изборите са коалицията от 19 партии "За по-добра Македония", начело с управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ. Другата коалиция "Слънце - Коалиция за Европа", начело със Социалдемократическия съюз на Македония, включва още 6 по-малки партии от либералното и лявоцентристко пространство.

Основни съперници от албанския блок са Демократичният съюз за интеграция на Али Ахмети и Демократичната партия на албанците на Мендух Тачи.Проучванията на общественото мнение дават значителна преднина на коалицията "За по-добра Македония", която според последната анкета на Института за демокрация в Скопие получава 31,3 на сто от гласовете, следвана от "Слънце - коалиция за Европа" с 11,2 на сто.

Демократичният съюз за интеграция получава 9,1 на сто, а Демократичната партия на албанците - 5,6 на сто от гласовете на избирателите.