В Брюксел съдят шестима души за екзорсистки ритуали, причинили смъртта на мароканка
В Брюксел съдят шестима души за екзорсистки ритуали, причинили смъртта на мароканка / снимка: Reuters

В брюкселски съд започна дело срещу трима мъже и три жени, убили през 2004 г. млада жена от марокански произход, която подложили на екзорсистки ритуали, за да може да забременее, предаде Франс прес.

От шестимата обвиняеми двама са самопровъзгласили се екзорсисти. Другите са съпругът на жертвата и три сестри, членове на радикална мюсюлманска организация.

Делото срещу тях ще продължи три седмици. Обвиненията са за измъчване, довело до смърт. Подсъдимите могат да получат между 20 и 30 години затвор.

Жертвата - 32-годишната Латифа Хашми, е починала в нощта на 5 август в Брюксел. Няколко часа преди това съпругът й Мурад Мазудж е извикал "Бърза помощ", защото по думите му на, жена му й прилошало в банята.

Хипотезата за естествена смърт обаче бързо била отхвърлена, защото по тялото били открити хематоми, а дробовете на жената били пълни с вода. При разпит в полицията Мурад признал, че от няколко месеца съпругата му била подложена на екзорсистки сеанси, чрез които от тялото й щели да бъдат изгонени зли духове и тя щяла да забременее.

По време на ритуалите младата жена е трябвало да погълне десетки литри вода, за която мнимите екзорсисти и техните помощници казвали, че е светена вода, допълва БТА.

На ден жертвата имала право да яде само по две лъжици кисело мляко. Тя трябвало да носи непрекъснато уокмен и слушалки, чрез които да слуша откъси от Корана.

Един от адвокатите на обвиняемите твърди, че самата Латифа доброволно се е съгласила да участва в сеансите.