Узакониха еднополовите сватби във Франция
Узакониха еднополовите сватби във Франция / снимка: Reuters

Юридическият акт, който отваря пътя на законовото закрепване на свободната любов в еднополовите двойки във Франция, влезе в сила окончателно. Президентът на републиката Франсоа Оланд подписа закона и той излезе тази сутрин във френския Държавен вестник. Така преобладаващо католическа Франция стана 14-ата държава в света, узаконила хомосексуалните бракове.

Конституционният съд изцяло узакони в петък този оспорван закон след четири месеца битки в парламента, многохилядни демонстрации, протести на големи общности и дори улични сблъсъци.

Законът разрешава еднополовите бракове и осиновяването на деца от двама души от един и същи пол. Очаква се първите такива бракосъчетания в страната да станат факт през идните седмици, тъй като нормативният акт ще влезе в сила 10 дни след като бъде обнародван в Държавен вестник.

Законът бе одобрен окончателно от парламента на тържествено заседание на 23 април след седмици на разгорещени дебати и месеци на масови улични протести, съпътствани понякога от насилие. След това консервативната опозиция сезира Конституционния съвет.

Конституционните съдии стигнаха до заключението, че хомосексуалният брак не противоречи на нито един конституционен принцип и че разрешаването му е било законодателен избор. Въпреки че „републиканското законодателство отпреди 1946 г. и приетите по-късно закони разглеждаха (досега) брака като съюз между мъж и жена, това правило няма отношение нито към основните права и свободи, нито към националния суверенитет, нито към организацията на държавната власт (и) следователно не може да представлява фундаментален принцип”, аргументира френският Конституционен съвет своето решение, предадоха АФП и Ройтерс, цитирани от БТА.

Въпреки че даде на хомосексуалните двойки правото да осиновяват деца, той подчерта, че те нямат изконно „право (на осиновяване) на дете” и че при всяко осиновяване трябва да бъде взет на първо място интересът на съответното дете. Когато френският президент социалист Франсоа Оланд отмени смъртното наказание през 1981 г., мнозинството от гражданите на страната бяха против тази мярка. Сега обаче узаконяването на хомосексуалните бракове се радва на одобрението на болшинството французи.

13 страни в света признават в момента хомосексуалните бракове - Холандия, Белгия, Испания, Португалия, Дания, Швеция, Норвегия, Исландия, Република Южна Африка, Канада, Аржентина, Уругвай и Нова Зеландия. В САЩ, еднополовите бракове са разрешени в 9 щата и федералния окръг Колумбия, който включва столицата Вашингтон.

Най-сложна е ситуацията в Бразилия, където решение на Националния съдебен съвет, който надзирава съдебната власт, де факто узакони хомосексуалните бракове. За да бъдат преодолени всички правни пречки обаче, е необходимо да бъде приет съответен закон, който вече е внесен в парламента, но се натъква на съпротива от страна на влиятелни религиозни групи.

Иначе хомосексуалните бракове вече са разрешени в близо половината от 26-те бразилски щата.