Уволняват израелски дипломат в САЩ заради изнасяне на поверителна информация
Уволняват израелски дипломат в САЩ заради изнасяне на поверителна информация / снимка: БГНЕС, архив

Вторият по ранг допломат в посолството на Израел във Вашингтон Дан Арбел е бил отстранен от длъжност, защото е предал поверителна информация на пресата, съобщава Франс прес, позовавайки се на израелски медии.

Според всекидневника "Аарец" и израелското Военно радио изтичането на информацията е станало преди две години и половина и касае сведения за вражеска страна. Медиите не уточняват коя е страната, защото тази информация е била цензурирана. Те са получили разрешение само да съобщят, че Арбел е заемал в момента на нарушението важен пост в Израел, свързан със стратегическите връзки на еврейската държава със САЩ и че е издал на журналист поверителната информация за вражеската страна. След това е отказал да се подложи на проверка с детектор на лъжата, използван от силите за вътрешна сигурност Шин Бет, разследващи случая. Въпреки отказа си е бил пратен преди година на работа в посолството на Израел във Вашингтон.

Израелското държавно радио от своя страна съобщава, че Арбел трябва да се върне в родината си идните седмици. Неговата оставка е била обявена в съобщение на директора на главна дирекция за външните връзки към израелското министерство на външните работи Рафаел Барак, адресирано до чиновници на израелското външно министерство, предава БТА. В съобщението се отправяло предупреждение към тях да не поддържат неразрешени контакти с журналисти.

Представители на израелското министерство на външните работи, цитирани от "Аарец", смятат, че скандалът е пореден епизод от преследването на дипломати, подето от Рафаел Барак.

Военното радио уточнява, че израелският министър на външните работни Авигдор Либерман в последните месеци е затегнал процедурите за сигурност, за да се опита да спре изтичането на информация от ведомството. Той е класифицирал документи, смятани досега за поверителни, като строго секретни и така е ограничил максимално разпространението им.

Но според радиото тези мерки не спирали изтичанията. Израелски закон предвижда до 15 години затвор при строг тъмничен режим за разпространяване на информация, накърняваща националната сигурност.