Унгария се сопна на Австрия за бежанците
Унгария се сопна на Австрия за бежанците / снимка: БГНЕС, архив

Унгария, която бе заплашена от Австрия със санкции заради отказа си да приеме бежанци по европейската програма за разпределянето им с квоти, смята, че Виена бърка понятията "солидарност и глупост". Това заяви вчера унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от Франс прес.

Европа чака милионния мигрант за годината в първия ден на зимата

"Австрийският канцлер (Вернер Файман) не прави разлика между солидарност и глупост", каза министърът на външните работи и търговията в изявление до Унгарската телеграфна агенция (МТИ).

Борисов: Всички в ЕС са за ограничаване на мигрантите

Според Сиярто "солидарността се състои в това да помогнеш на хората в опасност да живеят близо до дома си и след края на конфликта да се върнат в родината си. Глупост е да оставиш стотици хиляди, дори милиони, да идват безконтролно в Европа, при положение че всички виждат - и европейците, и мигрантите - че няма да получат това, на което са се надявали".

ЕС иска Италия да снема пръстови отпечатъци от мигрантите, ако трябва със сила

Файман заяви преди дни, че ще има финансови последици за страните, които получават повече европейски средства, отколкото внасят в бюджета на ЕС, и които не приемат одобрения от блока квотен принцип за разпределение на бежанци.

Австрийският канцлер повтори тази заплаха вчера в ефира на австрийската държавна телевизия и изрази недоволство, че между ЕС и някои своенравни страни членки има "солидарност само в едната посока".

Източник: БТА