/ БГНЕС, архив
Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж обвини ЦРУ в "катастрофална некомпетентност", защото съхранявал на едно и също място поверителни информации, предаде Франс прес.

Уикилийкс разкри схема за шпионаж на ЦРУ през телевизори и автомобили?
 
"Да създадеш такъв арсенал и да го съхраняваш на едно и също място е проява на катастрофална некомпетентност", каза Асандж на пресконференция от посолството на Еквадор в Лондон, където живее от 2012 г.

"Таймс": "Уикилийкс" помага на терористи и неприятелски държави, твърдят висши разузнавачи
 
Той съобщи, че неговата организация ще предостави на технологичните компании изключителен достъп до хакерските средства на ЦРУ, за да им позволи да се справят с недостатъците на своите собствени софтуерни продукти.
 
На пресконференцията, излъчвана чрез видеоконферентна връзка, Асандж каза, че компаниите са поискали от него повече подробности за програмите на ЦРУ, позволяващи превръщането на телевизор или смартфон в подслушвателно устройство.

Уикилийкс публикува хиляди документи, за които твърди, че са на ЦРУ
 
"Решихме да работим с тези компании, за да им дадем достъп до допълнителни технически детайли, с които разполагаме, за да направят те необходимите корекции", каза Асандж.
 
Документи, публикувани преди два дни от Уикилийкс, показаха, че ЦРУ е изготвил над хиляда злонамерени програми, вируси, софтуери от типа Троянски кон и други софтуерни продукти.

"Уикилийкс": ЦРУ са шпионирали президентските избори във Франция през 2012 г.
 
Тези програми "взимали на прицел" iPhone, системи с Android на Google, програми на Microsoft или свързани с интернет телевизори на Samsung, за да ги превърнат в подслушвателни уреди без знанието на техните собственици. Твърди се, че Доналд Тръмп използва все още системата Android.
 
"Невъзможно е да се запази контрол върху оръжията за кибершпионаж. Ако ги създавате, накрая ще ги изгубите", каза Асандж и допълни, че Уикилийкс притежава много повече информация за методите на ЦРУ.
БТА