Убийството на 16-годишен доведе до размирици в Гърция
Убийството на 16-годишен доведе до размирици в Гърция / снимка: БГНЕС

Гръцки младеж загина от раните си след като полицията стреля по тълпа от протестиращи младежи, хвърлили коктейли „Молотов“ по полицейска кола, съобщават органите на реда в гръцката столица.

16-годишният юноша е бил откаран в близката болница, където само е била потвърдена смъртта му. Полицаят, стрелял срещу младежа, се намирал в полицейска кола, според предишни съобщения. Стрелбата възникнала след като група от шестима младежи започнала да хвърля камъни по полицейска кола. Когато един от тях се опитал да хвърли запалителна бомба, полицай го прострелял в стомаха, съобщава полицейският източник.

Тълпи от протестиращи вилняха в централната част на гръцката столица след като полицията застреля тийнейджъра. Протестиращите са изпотрошили витрини на магазини и подпалили кофи с боклук след престрелката в традиционно левичарския квартал „Екзархия“ на Атина. „Хиляди от тях излязоха на улиците, може би за отмъщение. Десетки полицаи се събират за да се опитат да контролират ситуацията“, съобщи анонимен полицейски представител. Сълзотворен газ изпълнил тесните улички на оживения квартал, ресторантите са спуснали капаците си, по разкази на очевидци. Все още няма съобщения за арестувани или за други пострадали.

Вторият по големина гръцки град – Солун също беше обхванат от размирици. Министерството на вътрешните работи обяви, че започва разследване на трагедията. Според очевидец на прострелването на младежа става дума за хладнокръвно извършено убийство.

Агенция Ройтерс припомня, че преди 23 години подобно прострелване на 15-годишно момче в Атина отприщи вълна от протести и размирици, продължили няколко седмици.