Турция е подготвила над 2300 тона хуманитарна помощ за Палестина, които са натоварени на кораб, готов да отплава за Египет, откъдето помощта ще бъде доставена на хората от ивицата Газа, съобщи днес турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (AFAD). Това предаде Анадолската агенция (АА) за БТА съгласно споразумението за обмен на информация между двете агенции.

На кораба „Бестекар", който е закотвен в международното пристанище Мерсин на североизточното крайбрежие на Средиземно море в Южна Турция, са качени 109 камиона с 2334 тона хуманитарна помощ.

Хуманитарната помощ беше подготвена със съдействието на 29 неправителствени организации и под координацията на AFAD и управата на Мерсин.

„Ще изпратим 2334 тона хуманитарна помощ, включително брашно, тестени изделия, вода, доматено пюре, захар, палатки, одеяла и хигиенни материали. Палестина е наша братска страна. Ние винаги сме с нея“, каза за Анадолската агенция Дженк Йълдъз, ръководител на AFAD в окръг Мерсин.

Корабът ще акостира в египетското пристанище Ал Ариш, откъдето помощта ще бъде прехвърлена в ивицата Газа.

Израел удари ивицата Газа след трансгранична атака от палестинската групировка „Хамас“ на 7 октомври, убивайки най-малко 22 313 палестинци, предимно жени и деца, и ранявайки 57 296 души, според здравните власти в Газа. Смята се, че около 1200 израелци са били убити при атаката на Хамас на 7 октомври.

Поради израелската атака по-голямата част от населението на анклава от над 2,2 милиона души остава под обсада и бомбардировки, разселено е и няма храна и възможност за задоволяване на основни нужди.
БТА