/ Thinkstock/Getty Images
Определянето на статута на катедралата "Света София" в Истанбул е суверенното право на Турция, никой не може да се намесва в този въпрос, заяви говорителят на турското външно министерство Хами Аксой в отговор на изявлението на лидера на европейската дипломация Жозеп Борел.

ЕС е срещу превръщането на „Света София” в джамия

Според Борел, външните министри на ЕС на среща в Брюксел в понеделник са подкрепили предложението да бъде призована Турция да преразгледа и отмени решението за възобновяване на мюсюлманските служби в "Света София" в Истанбул.

"Още веднъж подчертаваме, че" Света София "е собственост на Турция и всички проекти по отношение на нея, включително промяната на статута, са суверенно право на републиката. Никой не може да се намесва в нашето суверенно право", заяви Аксой в изявление.

Ердоган: Уважавайте решението за статута на „Св. София”

Според него, благодарение на новия си статут, джамията "Света София" ще бъде отворена за представители на всички религии.

"Всеки може да посети тази великолепна сграда. Освен това дейностите вътре в Света София няма да навредят на критериите за запазване в списъка на световното културно наследство", каза Аксой.
БГНЕС