Турчинов: Украинските въоръжени сили са в пълна бойна готовност
Турчинов: Украинските въоръжени сили са в пълна бойна готовност / снимка: БГНЕС

Украинската армия е "в пълна бойна готовност" срещу евентуално нашествие на руски войски, струпани по границата, обяви изпълняващия длъжността президент на страната Олександър Турчинов на среща в Киев с ръководителите на областните администрации. "Заплаха на Русия да започне война срещу Украйна е реална", каза той.

Турчинов призна, че властта не контролира ситуацията в Донецк. „Днес в този град властта не контролира ситуацията, както и на част от територията на Донецка област", обясни той. По думите на държавния глава, ситуацията в Донецка и Луганска област е изключително опасна. Турчинов припомни, че в Луганск са превзети помещения на СБУ, прокуратурата, областната администрация. А през нощта е бил отблъснат опит да се превземе управлението на вътрешните работи в града.

"Нашата първа цел е да попречим на тероризма да се разпространи от Донецката и Луганската област към други региони", заяви Турчинов по време на среща с ръководителите на украинските области. Вече решихме да създадем териториални милиции от доброволци във всеки регион, посочи той, пише агенция Фокус.

Временният президент на Украйна заяви, че силовите структури трябва да не допуснат провал на предизборната кампания. По думите му, Русия няма интерес от частни и демократични избори за президент на Украйна.

„Именно разбирайки, че това е сериозен фактор за стабилизиране на ситуацията в Украйна, Русия финансира тези, които работят срещу нашата държава, опитвайки се да направят всичко за провал на изборите, но президентските избори в Украйна ще се състоят, това го иска действащото законодателство, на 25 май тази година", каза Турчинов.