Повече от две седмици в плен на суданските хути остават капитанът на кораба "Галакси лийдър" и първият помощник-капитан на кораба, които са българи. Заедно с тях пленници са още 23-ма души от екипажа, сред които има моряци от Украйна, Филипините, Мексико и Румъния.

Преди ден стана ясно, че макар и ограничени, отвлечените моряци имат контакти със своите семейства.

Бунтовниците хуси от Йемен щурмуваха товарния кораб в Червено море на 19 ноември, припомнят от rfa, част от Voice of America (VOA) , показвайки видео, което беше разпространено от подкрепяната от Иран групировка. На кадрите се вижда как над плавателния съд лети хеликоптер, от който скачат тежко въоръжени йеменски бунтовници, които превземат плавателния съд.

Хусите размахват оръжия срещу екипажа на кораба и им нареждат да легнат на земята. Отвлеченият „Галакси лийдър“ се намира в пристанищната зона на Йемен Ходейда,
според собственика му Galaxy Maritime, който е регистриран на остров Ман.

Движението на хусите продължава да твърди, че собственикът има връзки с Израел. Официален Тел Авив отрича това и заяви, че конфискуваният кораб е британска собственост и се управлява от Япония.

Хусите са група, свързана с Иран, която се превърна в основна военна сила на Арабския полуостров, припомня rfa, част от Voice of America (VOA). Още преди отвличането, техният лидер предупрeди, че ще атакуват израелски кораби в Червено море и каза, че атаките ще продължат, докато израелската армия спре "агресията си" в ивицата Газа.

Представител на Хамас благодари на хусите за превземането на кораба. Той нарече това добре дошла стъпка в подкрепа на палестинския народ. От своя страна САЩ осъдиха отвличането, което според тях е нарушение на международното право и поиска от хусите да освободят незабавно плавателния съд и екипажа му.
rfa, част от Voice of America (VOA)