Трафикът на хора в Югоизточна Европа бележи ръст
Трафикът на хора в Югоизточна Европа бележи ръст / снимка: Impact Press Group, архив

Представители на властта и на неправителствени организации констатираха на конференция в Букурещ, че има обезпокоителен скок на трафика на хора в Югоизточна Европа, като все повече непълнолетни стават обекти на престъпниците.

"Виждаме увеличение на трафика на хора в Югоизточни Европа по различни причини. Жените стават не само сексробини", заяви специалната представителка на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)за борба срещу трафика на хора Мариа-Грация Джанмаринаро.

Все повече и повече деца и тийнейджъри от Украйна, Молдова и балканските страни са принуждавани да работят като роби, да просят и да проституират.

В Румъния повечето от жените, определени като жертви на трафик през 2011 г., са били на 16 г. според официални данни.

Експертите отчитат, че непълнолетните биват използвани в различни престъпни схеми като измами, кражби и проституция, тъй като получават по-малки присъди при залавяне.

Социални работници, полицаи и представители на властите от Украйна, Сърбия, Молдова, България, Румъния, Гърция и Турция, които присъстваха на форума са единодушни, че трафикът на хора се увеличава, откакто е налице икономическата криза.

Има и промяна на дестинацията на жертвите на трафика. Досега традиционно те биваха "изнасяни" в Западна Европа. Но днес Русия, Кипър и Турция също са приемащи страни.

Що се отнася до сексуалната експлоатация, курортите по Черно море, както и в Черна гора и Хърватия са магнит за престъпни групировки, допълва БГНЕС.

"Плакатите, предупреждаващи за опасностите от трафик на хора, са нещо прекрасно. Но какво могат да свършат те в едно гето, където семейство припечелва едва 50 евро на месец, а едно момиче изкарва като проститутка 200 евро на ден", задава въпрос Валериу Николае, който работи за частна социална организация, действаща в най-бедните райони на Букурещ.