Терорист се опита да взриви самолет на авиокомпания „Делта”
Терорист се опита да взриви самолет на авиокомпания „Делта” / снимка: Reuters

Пътник от полет на авиокомпания "Делта еър лайнс" от Амстердам за Детройт планирал вчера да взриви самолета, но взривното устройство не се активирало, съобщи висш представител на службите за борба с тероризма, цитиран от Асошиейтед прес. 

Предполагаемият терорист, 23-годишният нигериец Абдул Фарук Абдулмуталаб, най-вероятно е свързан с Ал Кайда, заяви пред телевизия Си Ен Ен членът на комисията по вътрешна сигурност към Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Питър Кинг, цитиран от Ройтерс и БТА.

Продължават да се изясняват подробностите за случилото се на борда на самолета на авиокомпания "Нортуест еърлайнс", собственост на "Делта еър лайнс". Позовавайки се на пожелал анонимност висш правителствен служител, в. "Вашингтон пост" съобщава, че 23-годишният нигерийски гражданин успял да внесе на борда устройство, залепено на крака му със скоч. Според вестника то било по-скоро запалително, отколкото взривно и когато се опитал да го задейства няколко от 278-те пасажери получили изгаряния, но няма опасност за живота им.

Според един от пасажерите, всичко се случило около 20 минути преди кацане. „Чу се гръм и всички малко се стреснахме. След секунди се появи светлина като от пламъци. Настъпи лека паника и всички се спуснаха към мястото на огъня, опитвайки се да го угасят с вода, одеяло или пожарогасител. Хубавото бе, че всички се притекоха да помагат", каза за Си Ен Ен Сайед Джафри.

Абдулмуталаб не бил включен в съставения от американското Управление за транспортна сигурност списък на лицата, на които е забранено да пътуват със самолет. Името му обаче, фигурира в правителствените регистри на заподозрените в тероризъм. "Ей Би Си Нюз" и "Ен Би Си Нюз" съобщават, че той следва в Юнивърсити Колидж Лондон, където учи инженерство, отбелязва Ройтерс. Американските медии цитират неназован сътрудник на антитерористичните служби, според когото при разпита нигериецът признал, че има връзки с Ал Кайда и по-рано е посетил Йемен, за да получи устройството и инструкциите за използването му. Окончателна яснота за подготовката на акцията засега няма.

Известен нигерийски банкер заяви, че се е свързал със служители по сигурността, тъй като имал подозрения, че синът му може да е бил нападателят, опитал се да взриви бомба в американския самолет от Амстердам за Детройт, предаде Асошиейтед прес.

Омар Муталаб, който е бивш директор на двете най-големи банки в Нигерия -  Юнайтед банк фор Африка и Фърст банк ъф Найджирия, каза, че се е срещнал с полицията в столицата Абуджа. По думите му неговият син, идентифициран от американски служители като Омар Фарук Абдул Муталаб, бил студент в Лондон.

Бившият банкер заяви, че синът му напуснал британската столица и заминал за неизвестно място. "Предполагам, че може да е бил в Йемен, но водим разследване, за да проверим това", каза той. 

Абдул Фарук Абдулмуталаб може да е имал връзка с родения в САЩ йеменски имам, свързан със стрелбата във Форт Худ. Това твърди конгресменът републиканец Пит Хоекстра, цитиран от Франс прес.

Терорист се опита да взриви самолет на авиокомпания Делта
netinfo


Хоекстра, който е член на комисията по разузнаването към Камарата на представителите на САЩ, се позовава на публикации в печата, според които заподозреният в опит за атентат в самолета на авиокомпания "Делта еър лайнс" 23-годишен нигериец наскоро бил пътувал до Йемен. Възможно е там да е имал контакт с радикалния имам Ануар ал Аулаки, така че "сега въпросът е дали този имам в Йемен е бил достатъчно влиятелен, за да убеди някой отново да нападне Съединените щати", посочва конгресменът.

Името на Ануар ал Аулаки беше споменато в случая със стрелбата във военната база Форт Худ в щата Тексас на 5 ноември, при която загинаха 13 души и 42-ма бяха ранени. Стрелецът - военният психиатър Нидал Малик Хасан - през 2008 година разговарял с йеменския имам за убийства на американци. Според Хоекстра инцидентът в самолета от Амстердам за Детройт действително е бил терористичен акт, макар и неуспешен.

Британската полиция съобщи, че извършва обиски в Лондон в рамките на съвместни действия с американските власти след опита за атентат в американския самолет от Амстердам за Детройт, съобщи Франс прес, позовавайки се на говорителка на Скотланд Ярд. Говорителката не даде никакви подробности за сградите, където се извършват обиските.

Американските власти обявиха, че въвеждат допълнителни мерки за сигурност при вътрешните и международните полети заради инцидента на борда на самолета. В изявление министерството на вътрешната сигурност съобщи, че пътниците може да бъдат подложени на допълнителни проверки, чиято цел е да гарантират безопасността им.

Съединените щати поискаха от всички авиокомпании по света също да въведат допълнителни мерки за сигурност след осуетения опит за атентат, съобщи службата на холандския координатор за борба с тероризма, цитирана от Франс прес.

Официален представител на Белия дом посочи, че Вашингтон разглежда инцидента като опит за терористичен акт. Същевременно правителствени източници заявиха, че правителството не се готви да повиши равнището на терористичната заплаха, която в момента е в предпоследна, "оранжева" степен по петстепенната скала.

Американският президент Барак Обама, който е Хавай за коледната ваканция, активно следи ситуацията със самолета на "Делта", съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.  

Нигерия започна разследване на опита за атентат в американския самолет от Амстердам за Детройт и обеща да  сътрудничи със САЩ, заяви в комюнике нигерийският министър на информацията и комуникациите Дора Акунили, цитиран от Франс прес.

Вицепрезидентът на Нигерия Гудлук Джонатан нареди на службите за сигурност в страната да разследват инцидента, отбелязва комюникето. Взети са мерки за проверяване на самоличността на заподозрения и неговите мотиви. Нашите служби за сигурност ще си сътрудничат напълно с американските власти в разследването, допълва министърът на информацията. Според редица медии авторът на опита за атентат е 23-годишният нигериец Абдул Фарук Абдулмуталаб, който твърди, че има връзки с Ал Кайда. Вчера той направи неуспешен опит да задейства взривно устройство на борда на американски самолет от Амстердам за Детройт, след което бе обуздан от пътниците, припомня АФП.

Терорист се опита да взриви самолет на авиокомпания Делта
netinfo