/ БГНЕС
Британският премиер Тереза Мей не смята, че трябва да има втори референдум за независимост на Шотландия, каза днес неин говорител, цитиран от Ройтерс, след като шотландският първи министър Никола Стърджън заяви, че е възможно през 2018 г. да се свика второ такова допитване.

Единбург: Мей тласка Шотландия към нов референдум за независимост

"Референдумът се състоя едва през 2014 г. Това беше честен, категоричен и законен вот. Двете страни се съгласиха да му се подчинят и според нас те трябва да го направят. Смятаме, че да продължават дискусиите за втори референдум е отклоняване на вниманието", каза говорителят на Мей пред журналисти.

В Шотландия може да се състои втори референдум за независимост преди 2020-а

Законопроектът, който ще разреши на британското правителство да задейства Брекзита, ще бъде върнат в Камарата на общините в понеделник за разглеждане, което може да продължи във вторник и сряда. Веднага след това той можа да бъде окончателно приет, каза лидерът на Камарата Дейвид Лидингтън, цитиран от Франс прес.

Британската Камара на лордовете гласува законодателите да имат повече правомощия да отхвърлят окончателните условия за Брекзита

Това означава, че Лондон ще може да задейства чл. 50 от Лисабонския договор още следващата седмица.
БТА