/ Guliver/Getty Images
Социалната мрежа Facebook съобщи, че погрешка е направила обществено достояние личните съобщения на 14 милиона потребители в продължение на четири дни през май, предадоха АП и АФП.
 
Случилото се дължи на компютърен дефект, който бил открит неотдавна и който превръщал автоматично в публични съобщенията на някои хора, разказа Ерин Игън, отговаряща за въпросите на неприкосновеността на личния живот към Facebook.
 
Facebook добавя нови настройки за защита на личните данни

Тази грешка става в момент, в който социалната мрежа работи по нов начин на споделяне на някои елементи от профила на потребителите, като например снимки.

Грешката е засегнала мрежата в периода 18-27 май. Техническият дефект бил отстранен още на 22 май, но на компанията били нужни още пет дни, за да превърне отново в лични всички направени обществено достояние съобщения. "Решихме проблема и започнахме от вчера да предупреждаваме засегнатите хора и да ги караме да проверяват съобщенията, които са постнали през този период", казва Игън.

Зукърбърг: Facebook ще има нужда от няколко години, за да разреши проблемите си

14-те милиона засегнати потребители ще видят при влизането си в социалната мрежа известие, което ще ги прикани да посетят отделна страница, на която ще могат да прегледат постовете, засегнати от дефекта.
 
Facebook продава данните ни на производители на електронни устройства

Проблемът се случва в момент, в който Facebook се оказа забъркан в няколко афери с лични данни. Групата е силно критикувана заради това, че е допуснала лични данни на десетки милиони потребители, без тяхното знание, да се озоват в ръцете на аналитичната компания "Кембридж Аналитика".
 
Изтичането на данни е засегнало 87 млн. потребители на Facebook

Тази седмица Facebook отново стана обект на критики, след като потвърди, че китайският производител на смартфони Хуавей, смятан за близък до властта в Китай и забранен от доставчиците на американската армия, фигурира след производителите, на които е разрешено да използват личните данни на потребителите.
БТА