Сърби, черногорци и македонци пътуват без визи в ЕС
Сърби, черногорци и македонци пътуват без визи в ЕС / снимкa: БГНЕС

Съветът на министрите на вътрешните работи и на правосъдието на страните членки на ЕС прие решение, с което от 19 декември се премахват визите за гражданите на Сърбия, Македония и Черна гора за пътуване в страните от Съюза от шенгенската зона, в която не влизат Великобритения и Ирландия. Либерализацията на визовия режим се отнася само за краткосрочни пътувания до три месеца в държавите в Общността без право на работа.

„Сбогом на визите!", еуфорично съобщават новината белградските медии и допълват, че решението важи за сръбските граждани, които имат биометрични паспорти, но не и за тези, които имат местожителство в Косово.

Според сръбския вицепримиер Ивица Дачич сръбските граждани наистина са заслужили да пътуват без визи, това е и държавна политика, но крайната цел е членство в ЕС.

Генералният секретар на Европейското движение в Черна гора Момчило Радулович оцени, че това е било не само затвор, но и една пълна многогодишна изолация.

Македонският премиер Никола Груевски каза, че тази положителна стъпка е оценка за усилията на Македония към реформи и модернизация на обществото и държавата.

Визовата либерализация няма да обхване Албания и Босна и Херцеговина, защото двете страни досега не са изпълнили условията, поставени от Брюксел за преминаване към белия шенгенски списък. Европейски представители посочиха, че вратата пред тези две страни не е напълно затворена и визовата либерализация за тях може да стане факт на 1 юли 2010 г., ако през първата половина на следващата година изпълнят условията за това.