Смразяващите температури поднесоха неприятна изненада на централноамерикански мигранти като Естрела Сармиенто, която е една от многото в Рейноза, Мексико, близо до границата със САЩ, предаде Voice of America (VOA).

“Не сме свикнали на такова време“, заявява тя.

Естрела е от Хондурас и свикнала с далеч по-топли температури в родината си и не е адаптирана към зимни условия. Мигранти като нея или Андреа Барера от Ел Салвадор казват, че са подгизнали и усещат студа чак в костите си.

„Нося три панталона, три блузи и три шапки“, заявява тя.

Докато североизточната граница на Мексико е засегната от студени температури, неправителствени организации и общински агенции се мобилизират да осигурят топло зимно облекло, както и термо одеяла.

Има повече от 3000 мигранти, сред които и деца, в две убежища, като ежедневно пристигат все повече и повече хора. Поради липсата на места, обаче, някои са принудени да спят навън в палатки.

Част от Операция „Каросел“, официални лица от местната власт на Рейноза, като кмета Карлос Пеня-Ортиз, обикалят улиците, за да дадат подслон на мигрантите в студа.

„Ние се координираме с мигрантски центрове, които имат общинска подкрепа, за да най-добрите условия за мигрантите в следващите дни“, коментира Пеня-Ортиз.

 
Voice of America (VOA)