Стартът на делото за потъването на „Илинден” отново бе отложен
Стартът на делото за потъването на „Илинден” отново бе отложен / БГНЕС, архив
Стартът на делото за потъването на „Илинден” отново бе отложен
37195
Стартът на делото за потъването на „Илинден” отново бе отложен
  • Стартът на делото за потъването на „Илинден” отново бе отложен

За втори път Основният съд в Охрид отложи делото за потъналия през септември 2009 г. кораб „Илинден”. Пречка отново стана неявяването на единия от подсъдимите. При инцидента във водите на езерото край македонския град се удавиха 15 наши сънародници.

Макар редовно призован, представителят на застрахователната компания „Лойд” - Бранко Баич не дойде в съдебната зала. Пред съда се изправи само защитник на подсъдимите и капитанът на кораба Сотир Филевски. До 28 февруари съдът ще реши дали процесът ще върви задочно срещу застрахователя. Искането за съдене в отсъствие му предявено от прокуратурата на днешното заседание, но Баич има право да обжалва.

Според адвокатите във всички случаи на 28 февруари делото ще започне. Тогава ще се реши кои свидетели да бъдат разпитани и дали да се иска разширяване на техническата експертиза за кораба „Илинден”. Адвокатът на загиналите българи Владимир Владимиров е на мнение, че македонската техническа експертиза, макара да е много компетентна, трябва да бъде разширена. В нея трябва да се включат няколко корабни морски инженери, които да разбират от навигация и експлоатация на плавателни съдове. Те трябва да се изкажат по отношение на устойчивостта и стабилитета на кораба.

Корабът „Илинден” потъна в Охридското езеро на 5 септември 2009 г. На борда на плавателния съд имаше близо 50 български туристи, 15 от тях се удавиха. Корабът пътувал за манастира „Св. Наум” на югозападния край на Охридското езеро. Той се е преобърнал на около 200 до 300 м от брега на Охридското езеро. Инцидентът е станал при идеални за корабоплаване атмосферни условия, при дълбочина на езерната вода от 6 до 8 метра.

Прокуратурата обвинява капитана на кораба Сотир Филевски и хърватския гражданин Бранко Баич, пълномощен представител на германската компания „Лойд”, който е гарантирал техническата изправност на потъналия кораб. Обвиненията срещу тях са за извършване на тежко престъпление срещу сигурността на хората и имуществото в транспорта.

Чуйте подробности в аудиофайла