Девет души бяха арестувани във връзка с рухването на пешеходен мост в Западна Индия, при което загинаха най-малко 137 души, съобщиха от полицията.

Мостът, който преди дни беше отворен отново след ремонт, се срути в неделя вечерта, като стотици хора паднаха в реката или се вкопчиха в останките, викайки за помощ в тъмното. Деветимата - всички свързани с фирма, която поддържала моста в Морби, се разследват за убийство по непредпазливост, заяви старшият полицейски служител Ашок Кумар Ядав.

Над 130 са вече жертвите на рухналия мост в Индия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Събралите се там хора са празнували последния ден от празника Дивали. Записи от камери за видеонаблюдение показват, че близо 150-годишното съоръжение се люлее - няколко души очевидно умишлено я люлеят, преди внезапно да поддаде.

"Всички заедно стояхме на моста, когато той силно се разклати и внезапно се срути. Чух писъци и силен трясък, а след това настъпи тишина. След това започнаха да се чуват викове и писъци", разказва оцелелият Мадхви Бен пред АФП.

Бен разказва, че единият му крак е бил "заплетен в стоманено въже", поради което е бил почти изцяло потопен и се е опитвал да се освободи.

"По някакъв начин запуших носа си, издърпах се нагоре и освободих крака си от въжето. Хванах се за друго въже и се изкачих по останките на моста.

"Някой ме държеше за ръката и ме издърпа от водата, преди да стигна до брега".

Около 50 от загиналите са деца, като най-малкото е момченце на две години.

Един от местните депутати, Калянджи Кундария, разказва пред медиите, че при инцидента е загубил 12 членове на семейството си, включително пет деца.

Десетки загинали след срутване на мост в Индия, сред тях има и деца (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Тялото на брат ми беше извадено в 21:00 ч., а тялото на снаха ми беше намерено в 1:00 ч. сутринта", каза 35-годишният търговец на текстил Пунет Питрода пред АФП.

"Властите са изцяло отговорни за трагедията. Те позволиха на стотици хора да се съберат на моста, когато той имаше капацитет да побере само малък брой хора", категоричен е той.

 
БГНЕС