Нигер
Нигер / БГНЕС
Ситуацията с преврата в Нигер още е неясна и участниците в него все още имат време да се вслушат в призивите на международната общност и да върнат на власт законния президент на страната, заяви пред журналисти френската външна министърка Катрин Колона, цитирана от Ройтерс.

Колона придружава френския президент Еманюел Макрон при визитата му в Папуа Нова Гвинея.

ООН, ЕС и Русия поискаха незабавно освобождаване на президента на Нигер

"Ако ме чувате да говоря за опит за държавен преврат, това е защото не смятаме, че ситуацията е стигнала до развръзката си", каза Колона, цитирана от френски медии.

Президентът Еманюел Макрон заяви, че Франция решително осъжда военния преврат в Нигер, който създава опасност за целия регион. Освен това Макрон призова нигерския президент Мохамед Базум, който е блокиран от военни в президентския дворец в Ниамей, да бъде освободен. "Този държавен преврат е напълно нелегитимен и изключително опасен за нигерците, за Нигер и за целия регион. По тази причина призоваваме за освобождаване на президента Базум и за възстановяване на конституционния ред", каза френският президент на обща пресконференция с премиера на Папуа Нова Гвинея Джеймс Марапе.

Нигерският президент Мохамед Базум е блокиран от гвардейци в президентския дворец в столицата Ниамей и не е ясно кой е на власт в Нигер, след като задържалите президента военни заявиха, че свалят от власт държавния глава.

Мохамед Базум
Мохамед Базум БГНЕС

В изявление на армията, подписано от началника на генералния щаб на нигерските въоръжени сили, се казва, че тя подкрепя военните, блокирали президента, и че целта ѝ да предотврати дестабилизиране на Нигер.

Катрин Колона каза, че Еманюел Макрон е разговарял по телефона с президента Базум, който е в добро здраве.
Божидар Захариев/БТА