Сирийският президент Башар ал Асад поздрави Обама
Сирийският президент Башар ал Асад поздрави Обама / netinfo

Сирийският президент Башар ал Асад, чиято страна има прохладни връзки с Вашингтон, поздрави Барак Обама за избирането му за президент на САЩ и изрази надежда за „конструктивен диалог“ за установяване на близкоизточния мир, предаде АФП. Асад също така „изрази надежда за конструктивен диалог, който може да помогне за преодоляването на трудностите, които затрудняват постигането на мир, стабилност и напредък в Близкия Изток“, предаде още агенцията.

Връзките между Дамаск и Вашингтон достигнаха най-ниската си точка след започването на американската инвазия в Ирак през 2003 г., на която Сирия се противопостави остро. Миналия месец сирийските власти заявиха, че американската армия е нападнала селище в близост до границата с Ирак, в резултат на което загинаха осем цивилни. Американски официални лица заявиха, че мишена на Вашингтон са били бойци контрабандиращи оръжия и бунтовници за Ирак.

Администрацията на американския президент Джордж Буш обвинява Дамаск в подкрепа за тероризма, дестабилизацията на Ливан и пропускането на бойци за Ирак.