Шведската прокуратура ще разследва жилището на външната министърка
Шведската прокуратура ще разследва жилището на външната министърка / БГНЕС

Шведската антикорупционна прокуратура обяви днес начало на предварително разследване на условията, при които министърката на външните работи Маргот Валстрьом е получила апартамент под наем от синдиката "Комунал", предаде Франс прес.

"От петък в медиите се публикуват информации, че между края на лятото на 2014 г. и април 2015 г. представители на синдиката "Комунал" са обещали, а после и осигурили договор за наем на министърката на външните работи Маргот Валстрьом за жилище в Стокхолм, принадлежащо на този синдикат", се съобщава в изявление на прокуратурата. Предвид подозренията около този случай, прокуратурата е решила да започне предварително разследване за активна и пасивна корупция, за да установи дали е извършено престъпление.

Скандалът избухна, след като всекидневникът "Афтонбладет" разкри, че синдикатът на държавните служители "Комунал" е позволил на министърката да се настани в жилище в столицата, като тези, за чието даване под наем е установен законов таван, без обаче да чака много години като обикновените наематели.

Маргот Валстрьом защити секс клип в интернет

61-годишната Валстрьом е най-противоречивата и най-известна фигура от лявото шведско правителство. Тя подкрепя "феминистка дипломация" и е заемала остри позиции в защита на правата на човека, които й спечелиха враждебността на Израел и на Саудитска Арабия, припомня АФП.

Източник: БТА