Еврокомисарка защити секс клип в интернет
Еврокомисарка защити секс клип в интернет / снимка: BGNES

Европейският комисар по връзките между институциите и комуникационната стратегия Маргот Валстрьом защити разпространението на видеоклип, създаден по поръчка на Европейската комисия, който би трябвало да привлече вниманието върху европейската филмова продукция, съобщи EUObserver.

"Станахме свидетели на няколко странни дни, през които обичайните заподозрени предприеха неочаквана линия на нападки", писа Валстрьом в своя блог. "Да не би онези, които критикуват видео клипа, наистина да вярват, че EUtube ще бъде първото място в интернет, където хората ще търсят порнография?", пита риторично Валстрьом.

Става дума за 44-секунден видеоклип, озаглавен "Любителите на киното ще харесат това", който представлява компилация от 18 подбрани горещи секс сцени от европейски филми, пояснява БТА. Целта е да се представи фондът "Медиа" на Европейския съюз, който помага за разпространението на филми, направени в някоя от страните членки. В момента това е най-популярният видеоклип, качен на неотдавна стартиралия канал на Европейската комисия в YouTube - EUtube - с 3,5 милиона попадения всеки ден.

Клипът е един от петте, с които се представят различни аспекти на европейското кино. Останалите три са озаглавени "Европейското кино - близо до източника на таланти", "Блусове на сребърния екран", "Романтиката е все още жива в европейските филми" и "Радост".

Въпреки добрите намерения Европейската комисия стана обект на остри критики, че с клипа със секс сцени се опитва да разнообрази своя скучен имидж.

"Клиповете бяха създадени, за да разкрият емоциите, които се изразяват в европейското кино - обект на програмата "Медиа", писа Валстрьом в блога си. Тя опровергава критиките с твърдението, че броят на посещенията в EUtube рязко се е увеличил заради популярността, спечелена благодарение на критиките. "Кой можеше да предположи, че и клипът за европейския принос към сигурността на пътниците, ще бъде видян от близо 200 000 души?", пита Маргот Валстрьом.