Ще оглави ли Ирина Бокова ЮНЕСКО? Отговорът до минути
Ще оглави ли Ирина Бокова ЮНЕСКО? Отговорът до минути / cнимкa: Sofia Photo Agency

Двамата кандидати за поста генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова (България) и Фарук Хосни (Египет) получиха еднакъв брой гласове при четвъртото гласуване, предаде АФП, цитирайки говорител на организацията. Петото гласуване в Изпълнителния съвет започна.

Кандидатурата на египтянина е силно оспорвана поради негови изявления, окачествени като антисемитски, докато поддръжниците му заявяват, че евентуалното му избиране ще е позитивен сигнал спрямо мюсюлманската общност в света, отбелязва БГНЕС.

Бившият министър на културата на Франция Симон Вейл заяви, че Бокова е фаворит за поста. "ЮНЕСКО има нужда да обединява народите и културите, да работи в климат на толерантност и съгласие, да се издигне над разногласията. Затова мисля, че тя е точният човек да оглави ЮНЕСКО в следващите години", подчерта Вейл.

Заместник-министрите на културата Димитър Дерелиев и Тодор Чобанов са в Париж, за да подкрепят кандидатурата на посланик Ирина Бокова. Двамата са командировани във френската столица със специална заповед на министъра на културата Вежди Рашидов. По време на участието си от 8 до 10 септември в 182-та сесия на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО министър Вежди Рашидов изрази своята и на българското правителство подкрепа за кандидатурата на посланик Ирина Бокова за поста генерален директор на ЮНЕСКО, изтъквайки нейните лични качества и големите й заслуги като дипломат и като постоянен представител на България в организацията.