Шойбле: Гърция може да се нуждае от нова помощ
Шойбле: Гърция може да се нуждае от нова помощ / BGNES, архив

Гърция, която все още далеч не е завършила оздравяването на финансите си, може би ще се нуждае от допълнителна помощ. Въпреки това страната е на "прав път" и връщането на доверието ще улесни запазването на международната подкрепа, смята германският финансов министър Волфганг Шойбле.

Ако страната постигне първичен излишък до края на прилагането на плана на ЕС и МВФ през 2014 г., това ще означава, че "планът е ефективен и че доверието се връща", заяви Шойбле в интервю за гръцкия ежедневник "Та Неа", цитирано от БГНЕС.

"Гърция се намира на прав път за възстановяване на доверието. А ако доверието бъде възстановено, ще бъде по-лесно за страната да продължи да се ползва с подкрепата, от която може би ще има нужда и в бъдеще", каза още германският финансов министър. Той облаче отказа да направи предположения какво ще се случи след 2014 г.ю

Ако Гърция продължи усилията си, "ще можем да обсъдим какво повече можем да направим, за да стабилизираме страната", обясни Шойбле в отговор на въпрос за евентуално ново преструктуриране на гръцкия дълг.

Гърция, която получи две кредитни линии от над 240 милиарда евро от 2010 г. насам от еврозоната и МВФ, прогнозира дълг от 189.1% от БВП през 2013 г., или 346.2 милиарда евро.