Серия инциденти белязаха изборите в Македония
Серия инциденти белязаха изборите в Македония / снимка: БГНЕС

Приключи гласуването на парламентарните избори в Македония, разглеждани като тест за демокрацията в страната, но помрачени от престрелка и информации за заплахи и фалшификации, предаде Франс прес.

Избирателните секции затвориха врати в 20,00 ч. българско време след 12 часа гласуване в цяла Македония, която се стреми да стане член на Европейския съюз и НАТО.

Тежки инциденти белязаха целия изборен процес. Всички те бяха в районите населени с албанци и най-вече в столицата Скопие.

Очакваните сигнали за нарушения, за които международните представители в Скопие предупреждаваха, се оправдаха. При серия от инциденти в село Арачиново един човек загина, осем бяха задържани, а гласуването в осемте секции бе прекратено. След престрелка в един от кварталите на Скопие петима бяха ранени. Към щаба на една от албанските партии в столицата партията на бившия бунтовнически лидер Али Ахмети, който се намира на стотина метра от училище, беше стреляно с автомат от преминаваща кола.

На много места гласуването беше прекратено заради нарушаване на процедурата, а на други заради влизане в секциите на въоръжени. Според държавната изборна комисия гласуването е прекратено в общо 17 секции.
Серия инциденти белязаха изборите в Македония
netinfo

В кратко изявление президентът Бранко Цървенковски изрази съжаление от несъстоялия се празник.

Серията инциденти поставят под съмнение оценката, която ще дадат многобройните международни наблюдатели, повечето от тях скептични, че Македония може да направи честни, открити и мирни демократични избори.

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Хавиер Солана призова за провеждане на повторни избори в районите на Македония, където бе регистрирано насилие, предаде Франс прес.