Сергей Скрипал
Сергей Скрипал / БГНЕС, архив
Бившият полковник от руското военно разузнаване Сергей Скрипал е в съзнание и може да говори, съобщава телевизия "Скай нюз", предаде ТАСС. Скрипал, както и дъщеря му Юлия са в болница вече повече от месец. Британските власти смятат, че са били отровени с "Новичок". Състоянието на Юлия също се подобрява, съобщиха от болницата в края на март. Тогава тя дойде в съзнание. 

Юлия Скрипал се чувства „все по-добре с всеки изминал ден“

"Полицията скоро ще може да поговори с човека, който се намира в центъра на историята с отравянето в Солсбъри. Бившият руски шпионин Скрипал вече не е в критично състояние, реагира добре на лечението, намира се в съзнание и разговаря", заяви водещ на телевизията, без да назовава източникът на тези сведения.

Сергей Скрипал вече не е в критично състояние

Вчера Кристин Бланшард, медицински директор в Окръжната болница в Солсбъри, заяви само, че Скрипал вече не е в критично състояние и реагира добре на лечението.


Бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са в болница от 4 март, след като бяха открити в безпомощно състояние на пейка в английския град Солсбъри. Великобритания твърди, че става дума за отравяне, като атаката срещу тях е извършена с нервнопаралитичното вещество "Новичок" и вини за нея Русия. Москва категорично отрича британските твърдения.

На 14 март Великобритания обяви, че гони 23-ма руски дипломати заради случая "Скрипал". Дни по-късно Русия предприе реципрочна мярка - обяви за персона нон грата 23 британски дипломати и обяви, че закрива генералното консулство на Великобритания в Санкт Петербург. Британският пример бе последван от САЩ, Канада и редица европейски държави, като България не е сред тях.


Решението от 30 март: България няма да гони руски дипломати

САЩ изгониха 60 руски дипломати и обявиха, че закриват руското консулство в Сиатъл във връзка със случая „Скрипал“. Русия предприе същата ответна мярка и заяви, че закрива консулството на САЩ в Санкт Петербург.

Британска лаборатория не могла да установи къде е произведено веществото, отровило Скрипал

Тази седмица британската лаборатория в Портън Даун, която се намира едва на няколко километра от Солсбъри, обяви, че не е могла да докаже, че бойното нервнопаралитично вещество, с което бе отровен миналия месец Сергей Скрипал, е произведено в Русия. "Ние можахме да го идентифицираме като "Новичок" и да установим, че това е боен нервнопаралитичен агент", каза пред "Скай нюз" Гари Ейткънхед, шеф на Лабораторията за отбранителна наука и технология. "Не идентифицирахме точния източник, но сме предоставили научна информация на правителството, което после използва редица други източници, за да формира заключенията, стигнали до вас", добави той.

Кремъл призова Лондон да се извини за Скрипал

Това накара Русия да поиска от Великобритания да се извини за направените твърдения.

Русия и Великобритания си отправиха взаимни обвинения по случая Скрипал

На заседание по темата в рамките на Съвета за сигурност на ООН тази седмица Великобритания и Русия си отправиха взаимни обвинения по случая.
БТА