Сепаратистите готови за сътрудничат на международно разследване
Сепаратистите готови за сътрудничат на международно разследване / снимка: БГНЕС

В самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) създава щаб за координиране на цялата дейност по разследването на катастрофата с малайзийския пътнически самолет.

„Правителството на ДНР обявява за създаването на щаб за координация по разследването на катастрофата, взаимодействието със съответните международни организации и работата с роднините на загиналите”, заяви премиерът на ДНР Александър Бородай.

Междудържавният авиационен комитет (МАК) смята, че за разследването на катастрофата над Украйна с пътническия самолет на „Малайзийските авиолини” трябва да бъде създадена международна комисия под егидата на Международната организация за гражданска авиация (ИКАО).

В съобщението на МАК се казва още, че „черните кутии” на самолета трябва да Бъдат предадени на ИКАО.

„МАК свята, че разследването трябва да се проведе в съответствие с приложение 13 от Чикагската конвенция на ИКАО”, гаси също съобщението на организацията, чието седалище е в Москва. МАК обединява авиационни служби на бившите съветски републики.

Самолетът Боинг 777, летящ по линията Амстердам - Куала Лумпур (полет MH-17), изчезна от екраните на диспечерите в 16.20 ч. Част от останките са разпръснати в района на падането край Шахтьорск.

Лайнерът е летял на височина 10 600 м. До момента на катастрофата въздушното пространство под ешелон 350 (полетно ниво - Flight level), в който е летял самолетът, е било затворено от украинските власти, съобщи РИА Новости. Киев и властите в самопровъзгласилите се народни републики в тази част на Украйна се обвиняват взаимно за катастрофата на пътническия самолет.

Телата на 121 загинали пътници са намерени на мястото, където вчера в източна Украйна падна малайзийския пътнически самолет, съобщиха украинските власти. На място работят 95 души от украинското ведомство по извънредните обстоятелства и 18 единици техника.