Сблсъци пред сградата на гръцкия парламент
Сблсъци пред сградата на гръцкия парламент / снимка: БГНЕС

В челен сблъсък влязоха днес по обед младежите – участниците в протестния митинг на площад "Синтагма" в Атина и полицаи от частите за борба с масовите безредици пред сградата на гръцкия Парламент, съобщи електронният сайт на вестник "Нафтемборики", цитиран от БГНЕС.

Дъжд от камъни и бутилки се изсипа върху полицаите и върху сградата на Парламента, преди силите на реда да успеят да изтласкат протестиращите на отсрещния тротоар. Полицията използва сълзотворен газ. Затворени за движение са булевардите около Парламента. Протестен поход на студенти, ученици и родители с участието на Лявата коалиция (СИРИЗА) тръгна от Пропилеите и също се насочва към Парламента на площад "Синтагма".

По същото време около 2000 души излязоха по улиците на Солун на протест срещу убийството на 16-годишно момче, застреляно от полицай в атинския квартал "Екзархия" в събота вечерта. Погребението на жертвата Александрос Григоропулос беше днес в 15.00 часа.

Междувременно лидерът на главната опозиционна партия ПАСОК Георгиос Папандреу поиска днес предсрочни избори в Гърция. Желанието му за това е продиктувано от обстановката на продължаващите трети ден улични.

"Става все по-очевидно, че това правителство няма какво да даде на страната, с практиките си то само утежнява една ситуация, която и без друго е особено трудна за страната", изтъкна пред журналисти лидерът на гръцките социалисти след днешното заседание на партийното ръководство. "Трябва да бъдем редом с младото поколение, което преживява произвол и насилие", изтъкна още Папандреу, обвинявайки правителството, че е превърнало страха в инструмент на политиката си.