Снимки от шпионски самолети U2 показват, че китайският балон, който прелетя над САЩ миналата седмица, е бил безспорно оборудван за събиране на разузнавателни данни, а не на метеорологични данни, заяви американски служител, цитиран от АФП.

Подробните изображения, направени от самолетите U2 на голяма височина, показаха, че оборудването на балона "очевидно е било предназначено за разузнавателно наблюдение и не съответства на оборудването на борда на метеорологични балони", заяви високопоставеният служител на Държавния департамент.

"Балонът имаше множество антени, сред които и масив, вероятно способен да събира и определя географското местоположение на комуникациите", каза служителят.

Пентагонът: Втори китайски шпионски балон лети над Латинска Америка

"Беше оборудван със слънчеви панели, достатъчно големи, за да произвеждат необходимата енергия за работа на множество активни сензори за събиране на разузнавателна информация", заяви служителят, пожелал анонимност.

В събота американски изтребител F-22 свали балона над Атлантическия океан, след като той прекоси голяма част от територията на страната, прелитайки над райони, където САЩ съхраняват ядрени ракети в подземни силози и базират стратегически бомбардировачи.

Инцидентът накара държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен да отмени предстоящо пътуване до Пекин, което се планираше отдавна и имаше за цел да подобри отношенията между двете съперничещи си суперсили.

Официалният представител посочи, че САЩ смятат, че балонът е бил под контрола на Китайската народноосвободителна армия и е част от флотилия балони, които Китай е изпратил над повече от 40 държави на пет континента.

Пентагонът: Над САЩ е засечен предполагаем китайски шпионски балон

"Убедени сме, че производителят на балона има пряка връзка с китайската армия", заяви служителят.

Длъжностното лице заяви, че САЩ обмислят предприемането на действия срещу китайски структури, свързани с експлоатацията на балона, което предполага, че може да им наложат санкции.

По-рано Пекин потвърди, че е отхвърлил предложението в събота на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин за телефонни разговори с китайските си колеги по въпроса за балона.

"Този безотговорен и сериозно погрешен подход от страна на САЩ не създаде подходяща атмосфера за диалог и обмен между двете армии", се казва в изявление на китайското министерство на отбраната.

Междувременно САЩ продължиха да събират отломки от балона край бреговете на източния щат Южна Каролина.
БГНЕС