САЩ имали досие за атентатора Абдулмуталаб от ноември
САЩ имали досие за атентатора Абдулмуталаб от ноември / netinfo

Федерален съдия прочете официалния обвинителен акт на намиращия се в болница край Детройт, Мичиган, 23-годишен нигериец, опитал се да взриви самолет на "Нортуест еърлайнс" на американска територия, използвайки мощен експлозив, съобщи Асошиейтед прес.

Окръжният съдия Пол Борман прочете криминалните обвинения срещу 23-годишния нигериец Умар Фарук Абдулмуталаб, както официално е идентифициран от министерството на правосъдието на САЩ, на изнесено съдебно заседание в конферентна зала на Медицинския център на Мичиганския университет в Ан Арбър, където го лекуват от изгаряния. Агенти вкараха Абдулмуталаб в залата на инвалидна количка, с превързани ръце. Съдията го попита дали разбира обвиненията и той отговори на английски "Да, разбирам", като добави, че не може да си позволи да плати за адвокат.

Нигериецът, който се качил  на самолета в Амстердам, в края на деветчасовия полет, когато самолетът се приближавал до летището в Детройт, се опитал за задейства взривно устройство, предизвиквайки пожар вместо експлозия. Според обвинителния акт, заведен в съда в Детройт, предварителният анализ показал, че е използвал PETN, или пентаеритритол-тетранитрат /пентрит/, мощен експлозив, подобен на този, използван от Ричард Рийд през декември 2001 г., който го бе скрил в токовете на обувките си.

Според показанията, дадени под клетва от пътниците, Абдулмуталаб стоял 20-ина минути в тоалетната, а след като излязъл, се завил с одеяло, като казал, че стомахът му е разстроен. След това всичко се случило за няколко минути - пътниците чули пукот като от фойерверки и видели пламъци да обхващат крачолите на панталоните му и стената до него. Холандският турист Яспер Шуринга, наречен от американските медии "героят на полет 253", обезвредил атентатора, описа как прескочил през няколко пътника и седалки, за да се добере до нигериеца, след като решил, че той се опитва да взриви самолета.

Когато един стюард го попитал какво има в джоба си, той отговорил: "Взривно устройство". Агентите на ФБР открили до седалката му останки от изгоряла спринцовка, предполагаема част от бомбата.  

През януари ще бъдат организирани парламентарни слушания  заради опита за атентат срещу пътнически самолет, обявиха членове на американския Конгрес, обезпокоени от факта, че атентаторът, 23-годишният нигериец Абдулмуталаб, е могъл да се качи на борда с експлозиви на тялото си, предаде Франс прес.

Сенатската комисия по търговията ще организира изслушване през януари, за да проучи инцидента и проблемите със сигурността, които са свързани с него, заяви Джон Рокфелер, демократ, председател на комисията по търговията, науките и транспорта в Сената и бивш председател на сенатската комисия по разузнаването. Демократът Бени Томсън съобщи, че председателстваната от него комисия за вътрешната сигурност в Камарата на представителите следи случая много внимателно и също ще организира слушания през януари. Въпросният терористичен акт, независимо дали е свързан с Ал Кайда или не, и реакцията на него ще бъдат в центъра на заседанието за парламентарен контрол идния месец, заяви той в официално комюнике.

САЩ имали досие за атентатора Абдулмуталаб от ноември
netinfo

Американските власти са завели през ноември 2009 г. досие за Умар Фарук Абдулмуталаб в централния регистър на разузнавателните служби за информация за известни и предполагаеми международни терористи, но нямало достатъчно информация, за да бъде вписан в списъка на лицата, на които е забранено да летят до САЩ. Това заяви висш правителствен служител на Хаваите, където почива американският президент, предаде Ройтерс. Досието на Абдулмуталаб се появило, когато баща му, виден нигерийски банкер и бивш министър, отишъл в посолството на САЩ в Абуджа и споделил безпокойството си от радикализма и връзките на сина си, с когото семейството загубило контакт.

В регистъра TIDE /Terrorist Identities Datamart Environment/ има 550 000 имена.

Нямало обаче достатъчно негативна информация за включването на името му в някоя от подкатегориите на базата данни, която се поддържа от кабинета на директора на националното разузнаване в националния контратерористичен център. Анонимен служител на Конгреса заяви за Асошиейтед прес във Вашингтон, че Абдулмуталиб се появил в американските разузнавателни доклади преди около четири седмици като свързан и с Ал Кайда, и с Йемен.

Бащата обаче нямал конкретна информация, така че не била анулирана визата на сина му за САЩ, издадена през юни 2008 г. и валидна до юни 2010 г. С нея той е пътувал поне няколко пъти, пише БТА. Отделните учреждения като Държавния департамент и Администрацията за сигурност на транспорта TSA сами решават дали да добавят дадено име от регистъра към собствените си списъци за граничен, летищен и друг контрол. TSA има два  черни списъка  - no-fly list за лица със забрана за полети, вътрешни и международни с дестинация САЩ, и selectees /подбрани/, което означава, че лицето подлежи на задължителен допълнително вторично проучване и за него ще бъде задължително докладвано, щом се качи на самолет, пояснява "Вашингтон пост".

Бившият студент Умар Фарук Абдулмуталаб, обвинен за опит да взриви трансатлантически самолет на Коледа, през май получил отказ на молбата си за виза за Обединеното кралство, пише в. "Сънди таймс". Синът на виден нигерийски банкер миналата година завършил университет в Лондон, но когато през май поискал да се върне във Великобритания за нов шестмесечен курс, молбата му за виза била отхвърлена от граничните власти /UK Border Agency/. Отказът бил на основание, че кандидатствал за фалшив колеж. Според нашата преценка въпросното учебно заведение не е истинско, заявил представител на Уайтхол.

САЩ имали досие за атентатора Абдулмуталаб от ноември
netinfo