Руският външен министър Сергей Лавров се срещна с Башар ал Асад в Сирия
Руският външен министър Сергей Лавров се срещна с Башар ал Асад в Сирия / снимки: Reuters, архив

Руският външен министър Сергей Лавров, който бе приет в Дамаск от сирийския президент Башар ал Асад, заяви, че срещата била много полезна, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Асад уверил Лавров, че иска да бъде прекратено насилието. "Имахме много полезна среща с ръководството на Сирийската арабска република", каза Лавров. "Потвърдихме нашата готовност да съдействаме по всякакъв начин за възможно най-скорошен изход от кризата въз основа на позициите, изложени в инициативата на Арабската лига. Президентът на Сирия увери, че работи за прекратяване на насилието, откъдето и да идва то", продължи Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС. Асад е готов на диалог с всички политически сили в Сирия, продължи Лавров. Той каза, че Сирия има интерес мисията наблюдатели на Арабската лига да продължи да работи и да разшири състава си. Според Русия тази мисия е сериозен стабилизиращ фактор в Сирия, каза руският външен министър.

Асад информирал руските си събеседници, че скоро ще обяви срок за референдум за новата конституция. Проектът за нея е готов и предстои сирийският президент да се срещне с комисията, която я е съставила, посочва ИТАР-ТАСС. "Националната комисия, натоварена да състави проекта за конституция, завърши днес работата си и ще представи проекта на президента Асад, преди да бъде публикуван", съобщи агенция САНА. По силата на сегашната конституция, приета през 1971 г., президентът може да бъде избиран за неопределен брой мандати. Бащата на Башар ал Асад - Башар ал Асад, управлява Сирия пет мандата и почина през 2000 г., напомня АФП

Хиляди сирийци приветстваха руските гости в Дамаск, съобщи Франс прес. ИТАР-ТАСС описва строгите мерки за сигурност по време на посрещането и по 20-километровия път към резиденцията на Асад, но добавя, че обстановката като цяло е била спокойна. "Благодарим ти, Русия! Благодарим ти, Китай!", скандирала тълпата. Националната сирийска телевизия излъчи кадри с море от руски и сирийски знамена, издигнати от посрещачите. Според телевизията, събралите се приветстват по този начин "позицията на Русия, която подкрепя Сирия и народа й, както и реформите", осъществявани в страната, отбелязва АФП.

Арабската лига прекъсна миналата седмица мисията за наблюдение в Сирия заради растящото насилие. Според правозащитни организации от началото на март 2011 г. в репресиите на режима са убити над 6000 души. На 11 февруари е насрочена среща на арабските външни министри, които ще разискват резултатите от мисията. В Дамаск Лавров бе придружаван от шефа на руското външно разузнаване Михаил Фрадков.

В събота Русия и Китай наложиха в Съвета за сигурност на ООН вето над проекторезолюция, осъждаща репресиите в Сирия. Ветото предизвика вълна от възмущение на Запад и в редица арабски страни. Според западни дипломати и експерти руско-китайското вето, което бе наречено "разрешение за убиване", може да насърчи президента Асад да продължи смазването на бунта срещу режима му, посочва АФП.

Руският външен министър Сергей Лавров се срещна с Башар ал Асад в Сирия
netinfo

Сирийската армия отново атакува Хомс, при което бяха убити 42-ма души и ранени десетки, посочва Франс прес, позовавайки се на сирийски правозащитници. Новата офанзива беше предприета в навечерието на посещение в Дамаск на ръководителя на руската дипломация Сергей Лавров, чиято страна онзи ден наложи, заедно с Китай, вето на резолюцията на ООН, осъждаща сирийските репресии. Според Сирийския център за наблюдение на човешките права в Сирия са убити близо 100 души.

Най-малко 400 деца са убити в Сирия от началото на бунта срещу режима на президента Башар ал Асад през март 2011 г., съобщи Фондът на ООН за децата (УНИЦЕФ), цитиран от Франс прес. Поне още 400 са били задържани през този период. Според данните, с които разполагаме, декември е бил най-жестокият месец за децата в Сирия, заяви на пресконференция говорителка на УНИЦЕФ Марикси Меркадо.

Има съобщения за деца, които са арестувани произволно, изтезавани и сексуално малтретирани при задържането им, допълни тя. През последните дни интензивният обстрел на правителствените сили на цивилни квартали в град Хомс без съмнение предизвиква нови страдания на децата. Ранените трябва да имат незабавен и безусловен достъп до специализирани медицински грижи", допълни тя.

Руският външен министър Сергей Лавров се срещна с Башар ал Асад в Сирия
netinfo

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди бомбардировките на сирийските сили над град Хомс като недопустими от човешка гледна точка и уронващи легитимността на правителството в Дамаск, предаде Ройтерс. В изявление говорителят на Бан Ки-мун Мартин Несирки подчерта, че Бан Ки-мун е ужасен от растящия брой жертви. "Подобно насилие е абсолютно недопустимо от човешка гледна точка. Няма правителство, което да върши подобни действия срещу народа си без легитимността му да не бъде уронена", се казва в текста. Това, че Съветът за сигурност на ООН не успя да приеме резолюция за Сирия заради ветото на Русия и Китай, не дава на сирийските власти право да засилват атаките срещу сирийското население, предава БТА. Насилието трябва да спре незабавно, посочва изявлението. Генералният секретар припомни на сирийското правителство, че то ще отговаря според международното законодателство по правата на човека за всички извършени от силите му за сигурност актове на насилие срещу цивилно население, допълва изявлението.

Руският външен министър Сергей Лавров се срещна с Башар ал Асад в Сирия
netinfo

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция ще предложи нова международна инициатива за Сирия след блокирането на резолюция в Съвета за сигурност на ООН, целяща спиране на кръвопролитията в тази съседна страна, предаде АФП. Ние ще предложим нова инициатива със страните, които подкрепят сирийския народ, а не сирийския режим, каза Ердоган в турския парламент, без да уточнява каква ще бъде тази инициатива.

Страните от Европейския съюз обмислят нов пакет санкции срещу Сирия, който вероятно ще е готов на 27 февруари, предаде Ройтерс, като цитира европейски дипломати. Санкциите ще включват замразяване на авоарите на сирийската централна банка и на транзакциите с нея. Освен това ще бъде забранен вносът и износът на фосфати, диаманти, злато и други ценни метали.

"На масата е нов пакет финансови санкции", каза дипломатически източник и уточни, че новите санкции имат пълната подкрепа на Франция и Германия. "Ще бъдат замразени авоарите на сирийската централна банка и всички транзакции с нея", добави той. Обмисля се и забрана над гражданските полети от и към Сирия, но по този въпрос ще е по-трудно да се постигне съгласие, каза източникът. "Реалистично е санкциите да бъдат подготвени до 27 февруари, когато в Брюксел ще има среща на външните министри на 27-те страни в ЕС, но може да стане и по-рано", каза друг дипломат.

Руският външен министър Сергей Лавров се срещна с Башар ал Асад в Сирия
netinfo

В предстоящите 48 часа се очаква президентът Никола Саркози да разговаря с руския президент Дмитрий Медведев за ситуацията в Сирия, съобщи френското президентство, цитирано от Франс прес. На пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел Саркози обяви, че ще говори по телефона с руския си колега. Часове по-късно Кремъл отрече да е планиран телефонен разговор между двамата лидери. Разговорът ще се състои през следващите 48 часа, уточни по-късно снощи Елисейският дворец. Франция и Германия няма да изоставят сирийския народ, заяви Саркози след френско-германската среща на върха в Париж. Случилото се в Съвета за сигурност е скандално. Няма да се съгласим международната общност да остане блокирана, заяви Саркози, допълвайки, че френският премиер Франсоа Фийон ще разговаря с руския си колега Владимир Путин.

Френският външен министър Ален Жупе се срещна в Париж с председателя на Сирийския национален съвет (СНС) Бурхан Галиун, пред когото изразил подкрепата на Франция за сирийския народ. Жупе разговарял също по телефона с генералния секретар на Арабската лига Набил ал Араби и с премиера на Катар шейх Хамад бен Джасем ал Тани, с когото имали интензивни консултации за създаване на "Група приятели на Сирия", съставена от 13-те страни от Съвета за сигурност на ООН, подкрепили резолюцията за Сирия, а също всички страни от Арабската лига и всички, които подкрепят оказването на натиск върху Сирия, отбелязва АФП, цитирайки дипломатически източници.

Руският външен министър Сергей Лавров се срещна с Башар ал Асад в Сирия
netinfo

Китай заяви, че обмисля да изпрати емисари, които да обсъдят начините за прекратяване на репресиите в Сирия, предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на китайското външно министерство Лю Веймин подчерта, че Китай настоява за прекратяване на насилието чрез диалог и че обмисля изпращането на свои представители в страни от Западна Азия и Северна Африка, които да играят конструктивна роля за политическо уреждане на сирийската криза. Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес, съобщи, че близо 100 цивилни са убити в Сирия, повечето при артилерийски обстрел в централния сирийски град Хомс и едноименната провинция.

Междувременно стана ясно, че САЩ разчитат посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Дамаск да допринесе за това Сирия да приеме плана, предложен от Арабската лига, съобщи говорителката на американския Държавен департамент Виктория Нюланд, цитирана от ИТАР-ТАСС и Франс прес. Надяваме се руският министър да използва случая, за да покаже ясно на режима на президента Башар Асад колко е изолиран и да го призове да приеме арабския план, да постави началото на прехода и да се оттегли от власт, добави Нюланд. Предсти Лавров ще разговаря с президента Асад.

Вашингтон изпраща тази седмица на обиколка в Оман, Катар и Русия помощник държавния секретар от финансовото министерство Даниел Глейзър, отговарящ за борбата с финансирането на тероризма и с финансовите престъпления. Очаква се той да обсъди с домакините си санкциите срещу Иран, засилването на натиска върху Сирия, а също борбата с тероризма и с международната организирана престъпност, посочи американското финансово министерство.

Белият дом заяви, че онези, които залагат на непоклатимостта на режима на Башар Асад, ще загубят. Без изрично да споменава Китай и Русия, които наложиха вето на резолюцията за Сирия в Съвета за сигурност, прессекретарят на Белия дом Джей Карни отбеляза, че някои страни "не би трябвало да се опитват да залагат на режима на Асад, защото това е предварително изгубен залог.

Австралия от своя страна наложи нова забрана за пътуване и нови финансови санкции на сирийски лидери, предаде Ройтерс. Съгласно санкциите забраната за пътуване се разширява за допълнителни 75 души и 27 фирми в Сирия. Същото е в сила и за финансовите санкции. Австралия ще работи заедно с други страни по приемането на още санкции срещу Сирия, поясни пред парламента външният министър Кевин Ръд.

Той посочи, че страната му е разочарована от неуспеха на Съвета за сигурност на ООН да приеме резолюция за Сирия и го нарече неуспех на международната общност да помогне на сирийския народ.

От своя страна външните министри на шестте монархии в Съвета за сътрудничество в Залива (ССЗ) се събират на 11 февруари в Рияд на съвещание, посветено на Сирия, след като ООН не успя да приеме резолюция, осъждаща репресиите в страната, съобщи Франс прес, позовавайки се на външния министър на Оман, Юсеф бен Алауи.

Външните министри от ССЗ ще се срещнат в събота в Рияд за консултации и размяна на мнения за обстановката в Сирия, каза министърът. Срещата ще се състои преди министерското съвещание на Арабската лига в Кайро за изясняване на положение след неуспеха на Съвета за сигурност да приеме резолюция, подкрепяща арабския план за излизане от сирийската криза, допълни той.