Руски експерти не успяха да извлекат данни от черната кутия на сваления Су-24
Руски експерти не успяха да извлекат данни от черната кутия на сваления Су-24 / БГНЕС

Руски следователи не са могли да извлекат информация от черната кутия на руския боен самолет, който през ноември беше свален от турски изтребител, предадоха ТАСС и Ройтерс, като цитираха Сергей Байнетов, заместник-началник на отдела за безопасност на полетите, изпълнявани от авиацията на руските въоръжени сили.

Следователите ще потърсят помощта на експерти от руски научни институти, за да се опитат да възстановят информацията от черната кутия и този процес ще отнеме дълго време, допълни руският представител, цитиран от Ройтерс. Байнетов посочи, че корпусът на черната кутия на руския самолет Су-24М, свален над Сирия, е повреден до вътрешната памет.

Путин покани британци да участват в разшифроването на черната кутия на Су-24М

Експертите, проучващи черната кутия са установили, че 13 от 16 микросхеми са разрушени, а 3 са повредени, каза Байнетов. Той добави, че само една от микросхемите в модула на паметта на черната кутия може да е изправна.

Заради повредите възстановяването на данните от черната кутия на самолета няма да е възможно с помощта на обичайните методи, обобщи Байнетов, цитиран от ТАСС.

Путин: Турция ще съжалява за свалянето на руския Су-24М (ВИДЕО)

Черната кутия на сваления миналия месец от турски изтребител над Сирия руски военен самолет Су-24 бе отворена на 18 декември в Москва в присъствието на представители на медиите, на чужди дипломати и експерти. Още тогава предварителният оглед показа, че модулът на паметта на записващото устройство е повреден.

Руски експерти не успяха да извлекат данни от черната кутия на сваления Су24
netinfo
Русия разчиташе, че информацията от черната кутия ще докаже твърдението на Москва, че бомбардировачът не е нарушавал турското въздушно пространство при трагичния инцидент на 24 ноември. Турция пък твърди, че е свалила руския бомбардировач, след като той за 17 секунди е навлязъл в турското въздушно пространство.

Путин: Само Аллах знае защо Турция свали руския самолет

Инцидентът, при който бяха убити един пилот и руски морски пехотинец от изпратения спасителен екип, обтегна традиционно топлите руско-турски отношения, а Москва веднага наложи икономически санкции на Анкара, отбелязва Асошиейтед прес.

Източник: БТА