Русия може да очаква тежки санкции, предупреди американски сенатор
Русия може да очаква тежки санкции, предупреди американски сенатор / Thinkstock/Getty Images

САЩ може да наложат санкции, които "сериозно да засегнат Русия, особено (президента Владимир) Путин като физическо лице", каза днес американският сенатор Линдзи Греъм, цитиран от АП.

Греъм, който тази седмица е на посещение в Естония, Латвия и Литва заедно със своите колеги от Сената Джон Маккейн и Ейми Клоубъшар, заяви, че Конгресът на САЩ ще разследва руската намеса в американските избори, но не даде подробности за евентуални санкции.

По думите му "Русия се опитва да пречупи гръбнака на демокрациите по целия свят". Според него Латвия непрестанно е подложена на "руска агресия и намеса". Той каза на пресконференция, че "вече е време Русия да разбере - стига толкова".

Русия обеща да предприеме ответни мерки, ако САЩ й наложат нови санкции

Маккейн определи поведението на Русия като неприемливо, посочва АП. Той увери латвийския министър на отбраната Раймондс Бергманис, че САЩ ще продължат да помагат на Латвия за укрепване на отбранителните й способности, отбелязва ТАСС.

"Сенатор Маккейн изрази убеждение, че САЩ в качеството си на стратегически партньор ще продължат да укрепват отбраната на Латвия", заяви латвийското министерство на отбраната.

Русия разкритикува новите американски санкции срещу нея и Сирия

Според Бергманис приетият от Латвия бюджет за 2017 г. показва, че страната се движи по пътя на укрепване на своите отбранителни способности.

Тримата американски сенатори пристигнаха днес на двудневно посещение в Латвия. Програмата им включва срещи с президента Раймондс Вейонис, външния министър Едгарс Ринкевич и председателя на парламента Инара Мурниеце.

Източник: БТА