/ БТА
Централната избирателна комисия на Русия обяви окончателните резултати от президентските избори, с което бе потвърдена убедителната победа на Владимир Путин, предаде Франс прес.

Президентът Путин получава 87,28% от гласовете, заяви на пресконференция председателката на комисията Ела Памфилова.

На изборите, които бяха произведени от 15 до 17 март, е отчетена избирателна активност от 77,49%, съобщи ЦИК на Русия.

"Това са едни исторически избори", каза Ела Памфилова, като отбеляза, че всеки избирател е дал "своя принос за засилването на Русия".

Освен това председателката на ЦИК отбеляза, че изборите са протекли отговорно, като обърна внимание, че ЦИК е получила само "459 сигнала за нарушения".

На изборите Путин имаше трима съперници без реални шансове, които не разкритикуваха нито нахлуването в Украйна, нито репресиите срещу инакомислещите, в чиято кулминация се превърна смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални в затвора в средата на миналия месец.

Кандидатурата на единствения опозиционер, който се опита да се яви на президентските избори, Борис Надеждин, беше отхвърлена от властите.

След като бяха обявени официалните резултати от изборите, Владимир Путин направи видеообръщение към нацията, което бе излъчено по държавната телевизия.

"Изборите показаха, че Русия е едно голямо сплотено семейство", каза държавният глава.

"Продължаваме заедно по историческия път, който избрахме. Сигурни сме в себе си, в нашите сили и в нашето бъдеще", заяви Путин. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Божидар Захариев/БТА