/ БГНЕС
Западните правителства едно след друго осъдиха безапелационната изборна победа на Владимир Путин, а Китай и Северна Корея поздравиха дългогодишния лидер за продължаването на управлението му с още един шестгодишен мандат, предаде Ройтерс.

„Изборният процес в Русия се състоя в условия на натрупване на репресии срещу гражданското общество и всички опозиционни прояви срещу режима, придружени от още по-голямо затягане на ограниченията на свободата на словото и от забраняване на независимите медии“, заяви френското външно министерство. „Условията за свободни, плуралистични и демократични избори не бяха изпълнени.“

Британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че вотът ясно е показал „дълбочината на репресиите“ в Русия.

Путин отстранява политическите си противници, контролира медиите и после се провъзгласява за победител. Това не е демокрация“, заяви ръководителят на дипломацията на Лондон.

Германски правителствен говорител заяви, че канцлерът Олаф Шолц няма да поздрави Путин за преизбирането му, защото „резултатите са били предизвестени“.

Кремъл отхвърля подобни критики и заяви, че събраните от Путин 87% от гласовете, с които спечели произведените в три дена избори, показват, че руският народ се сплотява около него.

Франция, Великобритания и други осъдиха обстоятелството, че Русия организира гласуване и в окупираните области на Украйна, които обяви за анексирани по време на войната. Това решение е „поредното погазване на международното право и Устава на ООН“, заяви Париж и потвърди отказа си да признае руските анексации и ангажимента към „суверенитета и териториалната цялост на Украйна“.

Британският министър на отбраната Грант Шапс заяви в социалната мрежа „Екс“, че „Путин е откраднал поредните избори, но няма да открадне Украйна“.

САЩ обявиха, че произведените в края на миналата седмица избори за президент на Русия, които приключиха с преизбирането на Владимир Путин на поста, не са били свободни и Вашингтон няма да ги зачете, предаде Франс прес.

"Това беше един невероятно недемократичен процес", заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател пред представители на медиите.

"Със сигурност мога да кажа, че няма да има поздравление по телефона от страна на САЩ", каза още Пател.

Говорител на Белия дом заяви вчера, че руските избори „очевидно не са нито свободни, нито честни“. Президентът Джо Байдън засега не е коментирал.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че изборите в Русия нямат никаква легитимност.

„За всеки по света е ясно, че тази личност (Путин) е просто болна за власт и прави всичко да управлява завинаги“, каза Зеленски.

На другия полюс беше реакцията на китайския президент Си Цзинпин, който поздрави Путин, и каза, че Пекин ще запази тесния диалог с Москва за развиване на „безграничното“ партньорство, за което те се споразумяха през 2022 г., непосредствено преди Русия да нахлуе в Украйна.

„Смятам, че под Ваше ръководство Русия със сигурност ще може да постигне по-големи постижения в областта на националното развитие и изграждане“, каза Си в поздравителната телеграма, цитирана от официалната агенция Синхуа.

Индийският министър-председател Нарендра Моди също поздрави Путин за преизбирането му, предаде ТАСС.

„Сърдечни поздравления на негово превъзходителство господин Владимир Путин във връзка с преизбирането му на президентския пост в Руската федерация“, написа индийският премиер в социалната мрежа „Екс“. „Надяваме се да работим заедно за укрепване на провереното във времето привилегировано стратегическо партньорство между Индия и Русия в следващите години.“

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун също изпрати поздравителен адрес, съобщи държавната Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА).

Очаква се на днешното си заседание в Брюксел министрите на външните работи на страните от ЕС да подкрепят налагането на икономически санкции срещу няколко души, за които се смята, че са замесени в унизителното отношение към Алексей Навални и смъртта на критика на Кремъл в арктическа наказателна колония, отбелязва Ройтерс.

Вотът в Русия беше вот без реален избор“, заяви в началото на срещата германският външен министър Аналена Бербок. „Днес ще проправим пътя за санкции в контекста на смъртта на Алексей Навални.“

Тези контрастни реакции извадиха на преден план геополитическите разломи в света, които станаха още по-големи след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, предизвикало най-дълбоката криза в отношенията със Запада след края на Студената война, отбелязва Ройтерс.  

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Владимир Сахатчиев/БТА