Ромни иска да се разследва изтичането на секретна информация за Бин Ладен
Ромни иска да се разследва изтичането на секретна информация за Бин Ладен / снимка: Reuters

Най-вероятният кандидат-президентът от Републиканската партия на САЩ, Мит Ромни, обвини президента Барак Обама, че води външна политика, която води до намаляване на американското влияние на световната сцена, предаде ДПА. Според Ромни президентът Обама и обкръжението му носят отговорност за изтичане на поверителна информация в пресата, посочва Франс прес.

"След като подробности от тайната операция срещу Бен Ладен бяха дадени на журналисти, министърът на отбраната Робърт Гейтс отиде в западното крило на Белия дом и каза на екипа на Обама да я "приключат", заяви Ромни пред събрание на ветерани в Рино, Невада.

Според Ромни, цитиран и от ИТАР-ТАСС, незабавно трябва да бъде създадена конгресна комисия "за пълно разследване на изтичането на секретна информация, отнасяща се до въпроси на националната сигурност".

"Онези, които търсят политическа изгода, разгласявайки секретни сведения, трябва да бъдат разобличени, уволнени и наказани", заяви Ромни, цитиран от БТА. "Тук не става дума за междупартийни битки, а за криза в сферата на сигурността", подчерта той.

От изборния щаб на Ромни обявиха, че според него сегашната американска администрация е организирала изтичането на информация за ликвидирането на Осама бин Ладен "с цел у избирателите да бъде създаден положителен имидж на Обама", посочва ИТАР-ТАСС.

"Когато става въпрос за национална сигурност и външна политика, както и за нашата икономика, последните няколко години бяха време на намаляващо влияние и пропуснати възможности", заяви Ромни. Той подчерта, настоящата заплаха от Иран и нестабилната американска икономика показват, че Обама се е провалил. "Не видяхме много през първия мандат на президента, което да създава доверие за втори", изтъкна Ромни.