Режисьорът Питър Джаксън се включва в издирването на малайзийския Боинг
Режисьорът Питър Джаксън се включва в издирването на малайзийския Боинг / снимка: Guliver/Getty Images

Известният новозеландски режисьор Питър Джаксън обяви, че ще се включи в издирването на мистериозно изчезналия малайзийски самолет Боинг 777.

Говорител на създателя на „Властелинът на пръстените” заяви за медиите, че Джаксън ще се опита да помогне в издирвателните операции с личния си самолет, джет „Гълфстрийм Джи650”, закупен от него през март 2013 г. за 80 млн. долара. Изключително маневрен и бърз, „Гълфстрийм Джи650” може да развие скорост до 1140 км/ч, която е близка до тази на звука - 1234 км/ч. След еднократно зареждане с гориво, джетът може да измине разстояние от 12,960 км.

Вчера бе уточнено, че последното съобщение от изчезналия Боинг към наземния контрол е било „Лека нощ, малайзийския 370”, а не „Добре. Лека нощ”, както се твърдеше досега. Според специалисти, цитирани от Си Ен Ен, това не показва тревога или нередност на борда, но говори за хаос и неточности в начина, по който Малайзия води разследването.

„Боинг”-ът с 239 души на борда изчезна на 8 март, а батериите на записващите устройства имат живот около 30 дни. После кутиите ще спрат да излъчват сигнали и откриването им ще зависи само от сонарите и от шанса.