Референдумът в Източна Украйна ще се проведе в неделя
Референдумът в Източна Украйна ще се проведе в неделя / снимка: БГНЕС

Проруските сепаратисти в Източна Украйна обявиха, че няма да отложат референдума за независимост. Допитването в Донецка и Луганска област ще се състои на 11 май. Вчера руският президент Владимир Путин призова за отлагане на референдума, за да се създадат условия за провеждане на диалог с властите в Киев.

Народният съвет на „Донецката народна република" е решил да не отлага датата на референдума за независимостта на региона, заяви пред Интерфакс съпредседателят на правителството на непризнатата република Мирослав Руденко.

Украинската Луганска област също реши да не отлага провеждането на референдума за самоопределянето на региона. „Няма да има отлагане на референдума", заяви един от лидерите на самоотбраната в Луганск Алексей Чмиленко. Той уточни, че решението е прието от народния съвет на самопровъзгласилата се Луганска народна република.

Провеждането на референдум в неделя в Източна Украйна ще влоши допълнително ситуацията в страната, заяви говорител на ЕС.

„Настояваме категорично, че този референдум не трябва да се състои, тъй като ще влоши положението" и „може да доведе до нова ескалация" на насилието, заяви Мая Косянчич, говорител на дипломатическата служба на ЕС.

Междувременно руският държавен глава Путин заяви, че украинската криза е следствие от "безотговорната политика", и каза, че осъществяването на диалог между равни между властите в Киев и сепаратистите в Югоизточна Украйна е ключ към намаляване на напрежението.